Guvernul ar putea acorda în ședința de marți Fundației Țiriac statut de utilitate publică, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Prin obținerea acestui statut, Fundația Țiriac înființată de fostul tenismen ar putea beneficia gratuit de proprietăți (clădiri sau terenuri) din partea statului.
„Odată cu atribuirea statutului de utilitate publică Fundaţiei Țiriac se creează oportunitatea legală de
dezvoltare a fundației în vederea promovării importanței practicării sportului în rândul copiilor şi
tinerilor, pentru un corp şi o minte sănătoasă, prin crearea condițiilor favorabile, în ceea ce privește
atât baza materială, cât şi schimbarea percepțiilor şi mentalităților la nivelul întregii societăți”, se menționează în nota de fundamentare a actului normativ.
Conform sursei citate, valoarea activului patrimonial al Fundaţiei Țiriac pe fiecare dintre ultimii trei ani, este de 27.793.606 lei în anul 2019, de 28.272.986 lei în anul 2020 si de 28.420.446 lei în anul 2021.
Potrivit legii, recunoașterea utilității publice conferă asociației sau fundației următoarele drepturi și obligații:
- dreptul de a i se atribui în folosință gratuită bunurile proprietate publică;
- dreptul de a menționa în toate documentele pe care le întocmește ca asociația sau fundația este recunoscută ca fiind de utilitate publică;
- obligația de a menține cel puțin nivelul activității și performanțele care au determinat recunoașterea
- obligația de a comunica autorității administrative competente orice modificări ale statutului, precum și rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale
- obligația de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României.
Ce proiecte derulează Fundația Țiriac
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul propriu, Fundația Țiriac are în derulare mai multe proiecte, având în vedere că are în administrare patinoarul de la Otopeni, unde copiii pot urma atât cursuri pentru hochei, cât și de gimnastică, întrucât arena găzduiește și o sală de gimnastică, denumită GymNadia.
„Misiunea Fundației Țiriac este aceea de a contribui la formarea tinerilor în spiritul valorilor și principiilor de viață sănătoasă. Sala de gimnastică și educație fizică GymNadia creează o bază materială importantă pentru dezvoltarea armonioasă a viitoarelor generații prin practicarea sportului încă de la o vârstă fragedă. Este un proiect cu atât mai valoros cu cât beneficiază de implicarea Nadiei Comaneci, cea mai buna gimnastă a României și cea mai cunoscută din toate timpurile”, spunea Ion Țiriac (foto), cu ocazia inaugurării sălii de gimnastică.
Ion Țiriac este un reputat sportiv și om de afaceri român, care s-a remarcat inițial ca jucător de hochei profesionist, ulterior devenind campion mondial la tenis. După ce și-a încheiat cariera sportivă, a activat ca antrenor, manager, consultant și organizator de turnee de tenis
Averea lui Ion Țiriac va ajunge la Fundația Țiriac
În urmă cu șapte ani, omul de afaceri spunea în cadrul unei interviu acordat reviste capital că toată averea sa va fi donată către Fundația Țiriac.
Mai mult, unul dintre cei mai bogați români anunța în urmă cu câțiva ani că la Otopeni dorește să construiască o Academie de Sport, dacă se implică și statul român.
***
Un răspuns
De ce nu ne miram ?! Masoneria desi este secreta , este de utiltate publica de cativa ani buni ca si alte domenii elitiste ( https://sergiusimion.blogspot.com/2016/09/transformarea-interesului-public-in.html ) , poate urma golful, etc. La urma urmei , asta inseamna democratie si libertate, nu ?! 😂