vineri

21 iunie, 2024

30 august, 2012

Raportul macroeconomic al BCR prezentat joi, într-o conferință de presă, arată că banca își face calcule pe un deficit gugetar mai mare și contează pe o creștere economică mai mică decât cele estimate de autorități.

„Nu credem că deficitul bugetar se va încadra în ţintă, ci va fi undeva la 3,8% din PIB pe standarde ESA, iar pentru anul viitor estimăm un deficit de 3,3% „, a declarat joi, în conferinţa de presă, Eugen Şinca, analist BCR.

” Alegerile parlamentare se apropie rapid şi vedem în continuare posibilitatea unui derapaj fiscal de circa 0,8pp de la ţinta stabilită pentru acest an de 3% din PIB (ESA95), mai ales în condiţiile în în care prognoza oficială de crestere economică a fost redusă la 1,2% de la cea precedentă de 1,8-2,3%, în timp ce arieratele bugetelor locale au rămas în crestere în trimestrul al II-lea” , se menţionează în raportul băncii.


Execuţia bugetului general consolidat după primele şapte luni s-a încheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, faţă de un deficit de 1,96% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,12% din PIB după primul semestru din acest an.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

Analiștii BCR mai estimează că tensiunile politice vor continua și duopă reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, acutizate și de confruntările pe care le presupune campania electorală.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: