sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2021

Sistemul bancar a înregistrat un excedent de lichiditate de 4,6 miliarde de lei în luna aprilie, potrivit celui mai recent raport BCR Cercetare.

Revenirea pe excedent s-a produs după un deficit de două miliarde de lei din martie. Ianuarie și februarie au fost de asemenea luni cu excedent de lichiditate. Acestea trei sunt singurele luni din ultimele 13 în care poziția sistemului bancar în raport cu Banca Națională a României (BNR) a fost de surplus.

Deficitul de lichiditate al sistemului bancar față de BNR a rămas constant în ultimele două luni din 2020, la circa -0,6 miliarde de lei.


„Sistemul bancar a înregistrat în luna aprilie un excedent de lichiditate în raport cu BNR de 4,6 miliarde lei (stoc mediu zilnic), de la un deficit de -2 miliarde lei în martie. Achizițiile lunare de titluri de stat în lei ale băncii centrale de pe piața secundară au fost de 134,7 milioane lei”, reiese din raportul BCR.

(Citiți și:”Mircea Coșea / Inflația care ne așteaptă după colț: de la instrument, la pandemie monetară. Scenariile următorilor 3-4 ani”)

La jumătatea lunii aprilie, BNR a organizat o operațiune de atragere de depozite în valoare de 4,9 miliarde de lei pentru a elimina excesul de lichiditate din sistemul bancar. Aceasta a fost a doua astfel de operațiune de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în martie anul trecut.

Prin facilitatea permanentă de credit Lombard, prin care băncile se pot împrumuta la BNR în situația în care nu găsesc bani în piață, suma luată de bănci în aprilie a fost de 27,3 milioane de lei, în scădere față de 637,6 milioane de lei în martie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Totodată, sumele depuse la BNR de băncile cu exces de fonduri au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, respectiv 3,47 miliarde de lei. În martie acestea au fost de 908 milioane de lei.

În ianuarie, sumele depuse la BNR de bănci au fost de 8,41 miliarde de lei, încă cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei.

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: