Tot sistemul de reciclare a deșeurilor este subfinanțat pentru că „gunoiul este foarte ieftin și generatorii de deșeuri nici nu-și pun problema că ar putea să coste”.
De aceea suntem departe de nivelul de reciclare: doar 10% față de 40%, cât este ținta europeană, a spus Radu Merica (foto), director general al RER Group, la Conferința CursDeGuvernare „Noua economie europeană și transformarea economiei românești”.
„Suntem încă foarte departe, din păcate. Există un decalaj mare față de restul UE și există un anumit populism politic pe tema gestionării deșeurilor, care ne împiedică să avansăm”, spune Radu Merica.
Cel mai ieftin „este să arunci gunoiul într-o groapă. Dacă vrei să fie ecologic, trebuie să îl tratezi. Și asta costă”, amintește directorul RER.
În felul în care se colectează deșeurile se vede că „lipsește controlul, dar se spune, cum, domnule! controlați oamenii și la gunoi?! Autoritățile locale ar trebui să coordoneze întreg procesul economiei circulare”, potrivit expertului citat.
Cine plătește?
Domeniul economiei circulare „are nevoie de capitalizare masivă ca să putem realiza capacitățile necesare de procesare a deșeurilor, prin fonduri europene, fonduri românești”.
Pe de altă parte, economia circulară începe cu „generatorii de deșeuri, care ar trebui să le separe, la sursă, mai bine decât o fac astăzi. Lanțul începe de acasă, unde un deșeu este separat și curățat ca să poată fi reciclat”.
În consecință, „cel care ar trebui să susțină tratarea deșeurilor ar trebui să fie generatorul de deșeuri, care ar trebui să achite printr-un tarif nota de plată ecologică și anume tratarea”.
România – campioană la formulare și programe
„Nu există un dialog susținut, consecvent între operatori și autorități. Operatorii se trezesc cu niște impuneri sau programe, în special de la Ministerul Mediului sau de la ANRSC sau de la autoritățile locale, care nu sunt întotdeauna în concordanță cu ce ar trebui să se întâmple ca să atingem cotele de recuperare a materiilor prime”, spune Radu Merica.
Rezultatul nu este creșterea gradului de reciclare. „Suntem campioni, și mai dezvoltați decât multe țări europene, dar la legislație, regulamente, raportări, formulare. Unii oficiali consideră că și-au făcut datoria implementând fără cap anumite directive europene”, spune directorul RER Group.
Nu se colectează și nici nu se separă destul, „nu avem destul input, din ce se introduce pe piață prea puțin este colectat și separat”.
Și „ne paște infringementul. Miniștrii vin și pleacă, crizele politice – una după alta, dar gunoiul rămâne”, conchide Radu Merica.
Conferința integrală
Parteneri:
BCR, DELOITTE, E-Distribuție, RER Group, FAN COURIER
Parteneri de comunicare:
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐨𝐫𝐝𝐢𝐚,
𝐀𝐍𝐈𝐒 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐟𝐭𝐰𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢,
𝐀𝐅𝐄𝐄𝐑 – 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐅𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚
𝐀𝐂𝐔𝐄 – 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐔𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞,
𝐅𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐲 𝐋𝐞𝐚𝐝𝐞𝐫𝐬 – 𝐅𝐄𝐋 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚,
Un răspuns
COGENERARE PRIN COINCINERARE
Exista pentru Romania „special” proiecte de COGENERARE prin COINCINERARTE pentru tratarea termica a deseurilor solide si lichide neutilizate de la 40.000 tone/an pana la 624.000 tone /an.
Un exemplu:
624.000 tone/an = 35 MW electric/h si 90 MW termic/h
Uzina termoelectrica ecoHORNET este completa (sortare, tocare, uscare, peletizare, piroliza, cazane, orc energie electrica, hale, acces, depozite si alte utilitati si costa 600 euro/tona.
CONVERSIA BIOMASEI PELETIZATE IN ENERGIE TERMICA SI ELECTRICA.
ecoHORNET poate asigura energia termica si electrica pentru intreaga Romanie prin transformarea celor 40.000.000 tone de biomasa peletizate in 160.000.000 MW electric si termici cu o amprenta de carbon de 0,091 to CO2/MW fata de gazele naturale 0,229 to CO2/MW