Fenomenul depozitării ilegale de deșeuri a ajuns la o asemenea amploare încât are loc cu concursul autorităților locale. Și sunt primării care chiar participă la astfel de operațiuni, potrivit șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.
Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede închisoare de până la 3 ani și amenzi de până la jumătate de milion de lei, pentru autorii unor asstfel de fapte. Documentul mai prevede ca Garda de Mediu să fie obligată să dea sancțiuni, nu avertismente.
„În fiecare zi, aproape, descoperim câte o primărie, deci nu cetăţeni, câte o primărie care îngroapă deşeuri undeva şi pune pământ deasupra şi în fiecare zi descoperim locaţii în care se ard deşeuri. Deci e obligatoriu să avem o legislaţie care să elimine sau să limiteze aceste manifestări care ne pun sănătatea în pericol”, a spus Octavian Berceanu, citat de Digi24.
Primării infractoare
Recent, după sesizarea unor cetățeni, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că într-o singură zi un așa zis serviciu de salubritate al primăriei din comuna Fârtățești, județul Vâlcea, a îngropat 11 tone de gunoi în pădurea din apropiere. Gunoiul era colectat de la populație contra cost, potrivit Europa FM.
Și primării din județul Prahova (Pucheni și Urlați) au fost amendate cu câte 50.000 de lei pentru că depozitau ilegal deșeuri într-o manieră asemănătoare.
În ceea ce privește arderea deșeurilor ilegale, „lucrurile s-au îmbunat considerabil, măsurabil, dar la nivelul țării încă mai avem locuri unde se ard deșeuri ilegal la lăsarea întunericului”, a mai spus șeful Gărziide Mediu, pentru Digi24.
„Noi găsim vetrele sau suntem anunțați. E destul de dificil, pentru că arderea unor bucăți de cauciuc înseamnă 10-15 minute. Până ajungi, nu mai găsești nici fumul, nici făptașii. Prin această lege înseamnă că, prin amenzi și pedepse cu închisoarea, reduci intenția făptasului de a face aceste lucruri”, a adăugat Octavian Berceanu.
(Citiți și: „ANAF: Fraudă de 17 mil lei produsă de o rețea de firme fantomă de reciclare a deșeurilor”)
O legislaţie puternică are rol de prevenţie, dar „avem nevoie de cetăţeni. Cetăţenii sunt cele care ne dau informaţiile vizavi de aceste depozitări ilegale sau arderi ilegale, în cele mai multe din cazuri, pentru că ei sunt cei care trebuie să fie cei ai îngrijoraţi vizavi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau în jurul lor”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.