Radu Mazăre a ajuns în România luni seara, escortat de polițiști români care l-au preluat dimineață din Antananarivo, Madagascar, de unde a fost extrădat pentru a executa în țară o pedeapsă la nouă ani de închisoare pentru fapte de corupție.
Fostul primar al Constanței a fost însoţit în avion (o cursă Tarom Paris – București) de patru ofiţeri de poliţie și a stat în ultimul rând, potrivit Digi24.
El a fost așteptat de o dubă care l-a preluat direct de pe pistă și l-a dus la Rahova, unde va sta în carantină timp de 21 de zile, înainte de a fi dus la penitenciarul cu regim închis în care își va ispăși pedeapsa.
Avionul a avut o escală de patru ore la Paris, unde a încercat să obțină azil politic, dar i s-a refuzat înregistrarea cererii, deoarece el nu a intrat pe etritoriul Franței, ci a fost păstrat în zona de tranzit.
Totul a fost plănuit cu câteva zile înainte, dovadă fiind faptul că el a fost așteptat la Paris de avocați francezi angajați să se ocupe de aceste demersuri. Mihai Mazăre, unul dintre frații fostului primar, a negat că s-ar fi încercat depunerea unei cereri de azil și susține că avocații doar au sesizat autorităţile franceze despre un presupus abuz al autorităților malgașe, având în vedere că decizia extrădării din Madagascar nu a fost luată de un judecător.
Mazăre a fugit din România la sfârșitul anului 2017, când se afla sub control judiciar.
Fostul primar al Constanţei a fost dat în urmărire internaţională după ce, pe 8 februarie 2019, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat definitiv la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Imediat, autorităţile române, prin Interpol, au emis un mandat de căutare a acestuia, iar pe 8 mai, Radu Mazăre a fost reţinut de autorităţile din Madagascar, el aflându-se cu iubita sa. Ulterior, el a fost arestat pentru 6 zile.
Extrădarea, accelarată, deoarece noul președinte al Madagascarului a declarat război corupției
Extrădarea lui Radu Mazăre a fost admisă săptămâna trecută, de autorităţile din Madagascar, după ce Ministerul Justiției a depus în ultima clipă dosarul necesar discutării aducerii în țară a fostului primar al Constanței.
Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru Europa Liberă, că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.
Fostul edil al Constanței are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.
De asemenea, el mai are două condămnări în prima instanță – una la nouă ani și zece luni de închisoare, cealaltă la șase ani de închisoare – și mai are trei procese în care nu s-a ajuns la prima pronunțare.
Alexandru Mazăre: Ce se întâmplă îmi aduce aminte de comportamentul Gărzilor Roșii ale lui Mao din perioada Marii Revoluții Culturale
Luni, la Curtea Supremă, unde a fost un nou termen într-un alt dosar al fostului primar, fratele său Alexandru Mazăre, inculpat și el în acest caz, s-a plâns jurnaliștilor, într-o scurtă declarație, de nedreptățile și persecuțiile la care ar fi supus fratele său.
„Atitudinea asta a lor, lipsa oricărei culturi politice, a oricărei analize critice a situației de față din România, niciun fel de aplecare spre drepturile și libertățile omului, îmi aduce aminte de comportamentul Gărzilor Roșii ale lui Mao din perioada Marii Revoluții Culturale. Eu am o singură mare rugăminte la Dumnezeu: ca toți acești oameni să aibă parte în viața lor de dreptatea pe care Radu Mazăre a avut-o în acest proces în urma căruia a primit condamnarea. Câtă dreptate a avut el aici, când a fost judecat, atâta dreptate, în momentele în care o să aibă nevoie, să aibă și acești oameni din partea lui Dumnezeu”.