vineri

26 aprilie, 2024

25 martie, 2020

Una dintre măsurile adoptate de guvern pentru sprijinirea companiilor în contextul pandemiei Covid-19 se referă la posibilitatea accesării unor credite de investiții sau capital de lucru, garantate de stat și cu dobânzi subvenționate.

La acest mecanism vor putea apela însă puține companii, după cum reiese din bilanțurile depuse de mediul de afaceri, preponderent companii mici, îndatorate și dependente de parteneri.

Statisticile arată că mediul de afaceri depinde într-o proporție covârșitoare de creditul furnizor, împrumuturile de la bănci fiind accesibile pentru foarte puține companii. La nivelul anului 2019, datoriile companiile către furnizori se ridicau la 748 de miliarde de lei, 52% din valoarea pasivelor și 74% din valoarea tuturor datoriilor. Creditele bancare erau de doar 112 miliarde de lei.


Aproape 150.000 de companii active în România înregistrează capitaluri proprii negative, din totalul de aproximativ jumătate de milion de firme active. În jur de 86% dintre acestea au o cifră de afaceri de sub 100 de mii de euro. În cazul lor, nivelul de îndatorare este de peste 100% și depind integral de creditori și de partenerii de afaceri.

Companiile cu capitaluri negative concentrează aproape 20% din locurile de muncă din economie.

85% nu. Nu

Doar 15% din companiile active în România sunt bancabile în acest moment, în sensul că situația financiară le permite să acceseze un credit, după cum reiese dintr-o analiză publicată de Iancu Guda, în revista CRONICILE Curs de Guvernare.

Mai exact, ecuația arată după cum urmează:

  • din totalul celor 633.212 companii care au depus declarațiile financiare, doar 67% înregistrează venituri (cifra de afaceri > zero). Dintre acestea:
  • 55% (respectiv 235.754) înregistrează un grad de îndatorare (calculat prin raportarea tuturor datoriilor la nivelul activelor) mai mic de 80% (pentru a putea presupune că mai există un oarecare spațiu  suplimentar de finanțare). Dintre acestea:
  • 82% înregistrează un profit operațional.

Cum arată bilanțurile companiilor mici


Deși 96% din firmele active în România sunt microîntreprinderi, respectiv au o cifră de afaceri de sub un milion de euro, lichiditatea totală de care dispun era, la sfârșitul anului 2017 (cel mai recent pentru care există cifre) de 42 de miliarde de lei, la jumătate față de companiile cu afaceri de peste un milion de euro, care reprezintă doar 4% din total. Aceste bilanțuri indică un grad ridicat de vulnerabilitate în fața unor șocuri.

Gradul de îndatorare al companiilor mici era de 90%, față de doar 44% companiile mai mari.

Microîntreprinderile active din România au raportat un profit consolidat total de doar 4,2 miliarde de lei pe parcursul anului 2017, respectiv 2,2% din nivelul veniturilor și la jumătate comparativ cu profitabilitatea raportată de companiile mari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: