marți

28 mai, 2024

20 ianuarie, 2023

România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa “Alimente și băuturi nealcoolice” (70%),  iar la polul opus se află Luxemburg având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (125%), arată datele Eurostat preluate de Institutul Național de Statistică (INS) și prezentate, vineri, într-un comunicat.

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele:

  •  “Băuturi alcoolice și tutun” (65%),
  • „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (77%),
  • „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (36%).

Bulgaria este urmată de Polonia, pentru grupele:

  •  “Băuturi alcoolice și tutun” (72%),
  • „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%). 

La polul opus se află Danemarca, cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele:

  •  „Băuturi alcoolice și tutun” (208%),
  • „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (194%). 

La ce grupe de produse România are cele mai mici prețuri din UE

Pe lângă categoria „Alimente și băuturi nealcoolice”, România are cel mai scăzut nivel al prețurilor și la grupa “Recreere și cultură” (63%) dintre țările UE, precum și pentru grupa “Transport” (69%), alături de Bulgaria.

În ceea ce privește grupa “Transport”, Danemarca și Suedia sunt cele mai scumpe țări din UE (128%). 

Danemarca se detașează de restul statelor membre, fiind cea mai scumpă țară la grupa “Recreere și cultură “(141%) și la serviciile de cazare și restaurante (154%).


Bulgaria rămâne cel mai ieftin stat membru la articolele de mobilier și echipamente de uz casnic (68%), precum și la serviciile de cazare și restaurante (46%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al prețurilor pentru “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (126%) dintre statele membre.

România, împreună cu alte cinci state membre (Polonia, Portugalia, Ungaria, Letonia și Croația), înregistrează valori  ale indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, ce se situează în intervalul 70% – 80% față de media Uniunii Europene.  

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2021, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 43% sub media UE.

Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană  a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 168%. Acest lucru se explică parțial prin faptul că un număr mare de cetățeni străini au o pondere mare în forța de muncă totală a țării și contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populația rezidentă. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: