vineri

19 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2023

Creșterea costului majorității mărfurilor alimentare din cauza tensiunilor provocată de războiul din Ucraina și a temerilor privind potențiale penurii a săltat indicele ONU pentru alimente la cel mai ridicat nivel din istorie, transmite Reuters.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a fost în medie de 143,7 puncte în 2022, în creștere cu 14,3% față de 2021, cel mai ridicat nivel de la lansarea indicatorului, în 1990, a anunțat vineri agenția.

Indicele înregistrase o creștere de 28% în 2021 față de anul precedent, odată ce economia mondială și-a revenit după impactul pandemiei.


Prețurile alimentelor au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, conflict militar care a perturbat comerțul de la Marea Neagră. Acestea au mai scăzut ulterior, odată cu identificarea unor rute alternative de export a cerealelor.

În decembrie, indicele de referință a scăzut pentru a noua lună consecutiv la 132,4 puncte, comparativ cu 135 puncte în noiembrie.

„Prețurile mai mici ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili”, a spus economistul șef al FAO, Maximo Torero.

Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de o scădere a prețului internațional al uleiurilor vegetale, precum și de scăderi ale prețurilor la cereale și carne, scăderi atenuate de creșteri ușoare ale prețului la zahăr și lactate, a spus FAO.


În 2022, patru dintre cei cinci sub-indici alimentari ai FAO – cereale, carne, lactate și uleiuri vegetale – au atins niveluri record, în timp ce al cincilea, zahărul, s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 17,9% în 2022 din cauza unor factori care includ perturbările generate de război, costuri mai mari ale energiei și ale inputurilor, vremea nefavorabilă și cererea continuă puternică de alimente la nivel mondial, a spus FAO.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: