miercuri

24 aprilie, 2024

15 decembrie, 2011

Legea bugetului de stat pe 2012 a fost votată joi, ]n Parlament, cu 239 de voturi favorabile, 168 împotrivă şi nicio abţinere, a relatat Agerpres.

Plenul reunit u acceptat doar două amendamente asumate de Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat.

Amendamentul adus articolului 4 vizează o redistribuire de fonduri în ce priveşte sumele alocate din TVA pentru bugetele locale, iar cel la articolul 21 – majorarea sumei ce va fi utilizată de MAI pentru constituirea stocurilor de apă grea şi uraniu.


Per total, bugetul de stat pe 2012 se stabileşte la venituri în sumă de 95,757 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 112,920 miliarde de lei, cu un deficit de 17,163 miliarde de lei.

Proiectul bugetaului pe 2012 a fost fundamentat pe un produs intern brut de 579,6 miliarde de lei, la un curs de 4,26 lei/1 euro, o inflaţie medie anuală de 3,4%, pe o prognoză de creştere economică de 2,1%, precum şi pe o ţintă de deficit de 1,9% din PIB, la care se adaugă 0,2% din PIB pentru Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), de la MDRT.

Dezbaterile la legea bugetului de stat au început luni, iar articolele şi anexele acestui proiect au fost adoptate fără acceptarea amendamentelor depuse de Opoziţie.

Parlamentarii PSD şi PNL au depus la legea bugetului de stat pe 2012 peste 8.000 de amendamente, printre care s-au aflat și propuneri de reducere a CAS și TVA.


Premierul Emil Boc a susținut că măsurile propuse de Opoziție ar fi condus la deficit bugetar suplimentar de 5,2 miliarde de euro.

„Aţi văzut cu câtă supărare liderii Opoziţiei spun ‘de ce nu ni s-au acceptat pomenile noastre electorale de 5,2 miliarde de euro?’, pentru că asta însemna să acceptăm amendamentele Opoziţiei, un deficit în plus de 4%, adică 5,2 miliarde de euro pe care probabil că domnii Ponta şi Antonescu îi au în vreo cămară ascunsă. Pentru că în România şi Europa astăzi nimeni nu mai finanţează pomeni electorale, iar acest lucru nu a fost înţeles nici în ceasul a 12-lea de către Opoziţie”, a spus Boc.

În replică, liderul PSD, Victor Ponta, copreședinte al USL, l-a comparat pe Boc cu fostul demnitar comunist Emil Bobu și l-a îndrumat să vorbească despre guvernarea din anul 2008 cu actualii parteneri de guvernare ai PDL, cei de la UDMR, care au guvernat și alături de PNL în 2008.

”Orice dezbatere pe 2008 între domnul prim-ministru Emil Bobu şi cei de la PNL îl rog să le poarte cu domnul viceprim-minstru Marko Bela, vice prim-ministru al Guvernului în 2008 şi cu domnul ministru Laszlo Borbely, ministru în Guvernul din 2008. Cred că ne-am săturat de circul ăsta. Haideţi să vorbim de 2012 şi în 2012 propunerile USL au fost foarte clare: să se taie banii pentru campania electorală daţi primarilor penali de la Cluj, de la Arad, de la Braşov, de la Suceava şi să se folosească pentru economie. Dacă n-a înţeles tovarăşul Emil Boc, sunt convins că oamenii au înţeles”, a spus Ponta, în Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: