miercuri

24 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2022

Persoanele care poartă mască textilă sau din plastic într-un spațiu public riscă să fie amendate cu până la 2.500 de lei, începând cu sâmbătă, 8 ianuarie. Sancțiunea este cea aplicată pentru persoanele care nu au mască, a explicat ministrul de Interne, Lucian Bode: „Este ca și cum nu ar avea mască”.

Amenda pentru cei care nu poartă masca de protecție în spațiile publice este între 500 şi 2.500 lei.

Conform ultimelor restricții, stabilite pentru a păstra controlul asupra valului 5 al epidemiei de Covid-19, masca este obligatorie în spațiile publice, închise sau deschise, iar acestea trebuie să fie neapărat medicale, nu textile.


Ministrul Bode nu a explicat însă cum vor verifica polițiștii dacă o mască este sau nu din material textil și dacă vor exista indicații speciale în acest sens pentru agenții din MAI:

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.

Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare.

În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”.


Starea de alertă în România a fost prelungităcu încă 30 de zile, începând de sâmbătă, 8 ianuarie, când vor intra în vigoare noi măsuri, în contextul valului 5 al pandemiei.

Sindicatul EUROPOL le recomandă polițiștilor să nu controleze conformitatea măștilor – prevederile sunt lipsite de claritate

Sindicatul EUROPOL le recomandă polițiștilor să refuze să aplice prevederile referitoare la conformitatea măștilor, întrucât acestea sunt lipsite de claritate și de logică.

De asemenea, EUROPOL îi sfătuiește pe polițiști, într-un comunicat referitor la acest subiect, să le ceară șefilor lor să le explice și să le arate cum se realizează controlul măștilor de protecție:

„Ca urmare a ultimelor decizii ale CNSU luate în această dimineață, se reintroduce obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise cât și în spațiile deschise. Elementul de noutate însă este reprezentat de interzicerea utilizării măștilor textile. Dacă până în prezent, actele normative vorbeau despre „purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura”, acum se interzice folosirea altor tipuri de măști decât cele medicale sau FFP2. (…)

În traducere liberă, Guvernul are pretenția ca polițiștii să verifice tipurile de măști de protecție folosite de cetățeni, dacă sunt conforme si se circumscriu noilor rigori. Dacă cetățenii vor purta măști de protecție textile, sunt pasibili de sancțiune contravențională.

Partea ridicolă va fi atunci când polițiștii vor fi în fața cetățeanului și îi vor cere să prezinte masca la control. Asta pentru că există o gamă variată de măști de protecție, inclusiv textile, care conțin filtre de diferite tipuri pe care nu le pot identifica cu ochiul liber nici măcar cei care sunt de specialitate, nu mai vorbim despre polițiști care nici ei la rândul lor nu primesc de la unități astfel de măști de protecție.

Ce să mai vorbim despre riscul generat de scoaterea incorectă a măștii de protecție sau manipularea măștii pe durata procesului de verificare a acesteia. Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măștilor de protecție. Iar dacă MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem cu privire la modul în care se realizează verificarea carantinaților, la aproape 2 ani de la declanșarea pandemiei, nu ne punem speranțe că «specialiștii» vor veni cu lămuriri în cazul noilor restricții cu privire la purtarea măștilor de protecție”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: