duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 aprilie, 2019

PSD i-a retras sprijinul politic ministrului Justiției, Tudorel Toader. Decizia vine după ce ministrul a refuzat sistematic să adopte ordonanțele privind modificarea Codurilor penale și contestația în anulare, cerute imperativ și insistent de Liviu Dragnea și PSD.

În locul lui Tudorel Toader, CEx PSD a votat miercuri pentru ca deputatul Eugen Nicolicea să preia portofoliul Justiției.

Premierul Viorica Dăncilă urmează să trimită preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare, simultan cu cea de numire a lui Nicolicea.


Declarația premierului făcută după CEx ilustrează însă o dificultate a PSD în a-și impune decizia: Viorica Dăncilă a afirmat după CEx că speră ca decizia conducerii PSD de a-l demite pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să fie „dublată” și de o demisie a acestuia.

PSD convocase plenul la Senat miercuri pentru votul la moțiunea împotriva ministrului Justiției, dar un eventual succes al acestei moțiuni, care ar trebui votată inclusiv de PSD, nu atrage automat demiterea lui Tudorel Toader. De altfel, votul pe moțiune s-a și amânat din cauză că senatorii nu au venit la plen.

Principalul partid de guvernare își dorea inițial să schimbe ministrul Justiției sub pretextul unei restructurări guvernamentale: Oana Florea ar urma să ia locul la Fonduri Europene Rovanei Plumb, iar Liviu Tit Brăiloiu ar urma să vină la Românii de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Rovana Plumb și Natalia Intotero se află pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare.

Argumentul este însă foarte slab, pentru că în afară de schimbări de miniștri PSD nu a vorbit și de o reorganizare a ministerelor.


PSD se teme că președintele Iohannis ar putea întârzia demersurile PSD de schimbare a ministrului Justiției, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, în cazul vicepremierului Paul Stănescu și al ministrului Transporturilor, Lucian Șova.

Marți seara a existat o ultimă discuție între Tudorel Toader și Liviu Dragnea, ministrul Justiției refuzând să își dea demisia așa cum i-a cerut Liviu Dragnea, și anunțând că va prezenta un raport de activitate precum și o explicație legată de solicitările venite de la PSD pentru adoptarea ordonanțelor de urgență în materie de justiție.

Informația oficială difuzată pe canalele de comunicare ale partidului este că, la ședința de miercuri a CEx, cei mai mulți dintre liderii PSD i-au reproșat lui Tudorel Toader slaba comunicare cu miniștrii și faptul că a întârziat o serie de acte normative promovate în Guvern, pentru că nu le-a avizat în timp util.

Potrivit unei anchete publicată în 2017 de către Adevărul, Eugen Nicolicea a absolvit Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Eugen Nicolicea are 63 de ani. Între 1990 şi 1991 a fost viceprimar la Drobeta Turnu Severin, iar din 1992 a fost deputat în toate legislaturile.

A fost membru PDSR, în 2009 a trecut la UNPR, revenind în PSD în 2012.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: