Luni începe sesiunea extraordinară a Parlamentului, după ce birourile permanente au aprobat cererea USL de convocare a legislativului.
Programată pentru două zile, sesiunea va avea marţi pe agendă omagierea zilei de 24Ianuarie.
Luni, însă, agenda prevede confruntarea dintre Putere şi opoziţie, pe marginea protestelor din ultimele 10 zile, izbucnite odată cu demisia secretarului de stat de la Sănătate, doctorul Raed Arafat.
Puterea speră să închidă protestele în Parlament
Ziua va începe cu o reuniune a liderilor coaliţiei de guvernământ, înaintea şedinţei extraordinare a Parlamentului – a anunţat, potrivit Mediafax, senatorul UDMR Fekete Andras Levente.
Guvernul speră că, odată mutate în Parlament protestele, va reuşi să-i calmeze pe manifestanţi.
“E important să păstrăm cadrul democratic, să respingem orice formă de violenţă stradală care ne poate compromite orice lucru bun pe care l-am făcut în democraţia românească din ultimii 20 de ani şi să intensificăm dialogul social şi politic.” – a spus Emil Boc săptămâna trecută, la convocarea Parlamentului.
Mai multe voci din PDL s-au grăbit să anunţe eventuale concesii în privinţa revendicărilor protestatarilor, societăţii civile şi opoziţiei. „Discutăm dacă e mai bine ca alegerile să se facă cu două luni mai repede decât ar fi programate, dacă se declanşează mecanismul alegerilor anticipate. E de discutat şi Parlamentul, luni, va întoarce pe toate faţetele această situaţie politică din România” – a declarat Emil Boc.
La rândul său, Ioan Oltean, secretarul general al PDL, amintea de o eventuală remaniere guvernamentală, dar în niciun caz despre guvernul de tehnocraţi cerut de Opoziţie. “Nu exclud o remaniere guvernamentală, partidul trebuie să fie pregătit să ia o decizie. Însă despre schimbarea premierului sau despre înlocuirea unui guvern politic cu unul tehnocrat nu se pune problema pentru că suntem în an electoral şi este nevoie de politicieni” – s spus, vineri, Oltean.
Opoziţia va cere demisia guvernului şi alegeri anticipate
„Aşteptările noastre la sesiunea extraordinară: să-şi dea demisia Guvernul. Pentru că va trebui. Guvernul ăsta nu poate să mai stea. Păi, cum să stai pe jandarmi. Ştiţi că Talleyrand i-a spus odată lui Napoleon: ‘Sire, cu baionetele poţi să faci ce vrei, cu o singură excepţie, nu poţi să stai cu fundul pe ele’. Ca atare, sesiunea extraordinară a Parlamentului ar trebui să consemneze demisia Guvernului” – a declarat duminică pentru Agerpres vicepreşedintele PNL Victor Paul Dobre.
La rândul său, Valeriu Zgonea, vicepreşedinte la PSD, declara agenţiei că o decizie conformă cu solicitările protestatarilor ar fi organizarea de alegeri anticipate – iar USL chiar asta va cere.
„Derapajele democratice” din România – subiect de plângere în Parlamentul European. Prilej de noi acuzaţii. Liderii politici europeni îşi apără fiecare partidul
„Împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, vom continua în cursul următoarei săptămâni să prezentăm în cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice pe asemănarea dintre profilul Traian Băsescu şi profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca în cadrul PE să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluţie în ceea ce priveşte România”, a spus Rovana Plumb, într-o conferință de presă sâmbătă, după ce a anunţat că aUSL a cerut sprijinul eurodeputaţilor socialişti şi liberali, în chestiunea protestelor din România.
Declaraţia a încins însă spiritele la Bucureşti, unde liderii PDL au acuzat Opoziţia că lucrează împotriva României şi că urmăreşte sancţionarea ţării.
Întreaga controversă nu a fost, însă, lipsită de reacţiile euroliderilor politici din PE:
„Vreau să-mi exprim îngrijorarea cu privire la comportamentul din ce în ce mai nedemocratic al regimului politic de la Bucureşti. Preşedintele României a ocolit în mod repetat Parlamentul şi şi-a exercitat competenţele la limita Constituţiei”, a declarat austriacul Hannes Swoboda, liderul socialiştilor europeni, într-o poziţie oficială a grupului social-democraţilor din PE.
Nici şeful liberalilor europeni nu a rămas impasibil: „În Uniunea Europeană nu asistăm doar la o criză economică. Este şi o criză a valorilor. Vedeţi ce se întâmplă în Ungaria şi în România” – a spus Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE.
Popularii au sărit, însă, în sprijinul actualei coaliţii de guvernare din România: “Nimeni nu va lua în serios afirmaţii politicianiste de genul «în România este dictatură», chiar dacă unii lansează asemenea aberaţii doar pentru a câştiga puncte electorale. Mesajul PPE este că suntem în continuare alături de partenerii noştri din PDL şi UDMR şi de preşedintele Traian Băsescu, pentru că în astfel de momente grele raţiunea trebuie să triumfe” – a spus Antonio Lopez-Isturiz, secretarul general al partidului Popular European, aflat în vizită la Bucureşti pentru pregătirea congresului popularilor.
Alte evenimente care ar putea influenţa discuţiile din Parlament
Săptămâna care urmează va fi marcată şi de alte evenimente care vor influenţa interacţiunile dintre Putere şi Opoziţie.
Luni este aşteptat verdictul pentru Adrian Năstase în aşa numitul dosar „Trofeul calităţii” – în care procurorii au cerut închisoare cu executare.
Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, pe 25 ianuarie, asupra constituţionalităţii comasării alegerilor. Decizia Curţii a fost amânată de două ori, iar data deciziei a fost fixată imediat după ce se va fi aflat rezultatul confruntării din Parlament dintre Putere şi Opoziţie.
Tot pe 25 ianuarie este aşteptată în România şi delegaţia FMI – care va rămâne până pe 6 februarie pentru cea de-a 4-a evaluare a acordului stand by cu România.
Un răspuns
Ce zici? In Brasov se fac liste cu noii revolutionari 🙂
http://wikibrasov.wordpress.com/2012/01/22/in-brasov-se-fac-liste-cu-noii-revolutionari/