21 septembrie, 2018

Patru șefi ai Jandarmeriei Române implicați în organizarea și coordonarea acțiunii în forță împotriva participanților la mitingul de protest din 10 august, au fost citați la Parchetul General, în calitate de suspecți.

Este probabil ca procurorii să-i înștiințeze de punerea sub urmărire penală.

Informația a fost făcută public de Realitatea Tv, care a obținut o copie a unui document al Direcției Generale Generale Management și Resurse Umane din cadrul Ministerului de Interne.


De asemenea, potrivit aceleiași surse, în Dosarul violenței jandarmilor, în care au fost chemați cei patru pentru a fi puși sub urmărire penală, este vizată și Carmen Dan, ministrul de Interne și apropiată a lui Liviu Dragnea.

Pentru aceasta, procurorii care instrumentează cazul vor solicita Camerei Deputaților ridicarea imunității. Acuzația probabilă este de abuz în serviciu.

Cine sunt jandarmii acuzați (de complicitate la abuz în serviciu și la purtare abuzivă):

Ionuţ Cătălin Sindile (foto), a fost promovat la conducerea Jandarmeriei pe 15 august, la numai câteva zile după reprimarea Protestului Diasporei, la care au participat peste 100.000 de persoane.


Are 40 de ani și este născut în Teleorman, județ de unde provin șefa sa, Carmen Dan, şi Liviu Dragnea, liderul contestat al PSD.

Sebastian Cucoș (foto) – adjunctul lui Sindile, este cel care a condus instituția , timp de un anpână pe 15 august, ca interimar. Deoarece i-a expirat și al doilea mandat, nu mai poate ocupa un altul decât prin concurs.

Reamintim că Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile au depus la Direcția de Investigare a a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) o sesizare în care acuză că la Protestul Diasporei s-au săvârșit infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

Aceasta înseamnă că pe 10 august s-ar fi încercat o lovitură de stat, în opinia celor doi, iar sesizarea a fost înregistrată după ce Liviu Dragnea a spus că pe 10 august s-a încercat o lovitură de stat.

Trebuie menționat că DIICOT, structura unde a fost depusă sesizarea, are un nou procuror-șef, Felix Bănilă, propus de controversatul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Laurențiu Cazan (foto) este șeful Jandarmeriei București.

Maiorul a coordonat intervenția în forță de pe 10 august din Piața Victoriei și a fost promovat în această poziție la câteva zile după protest.

După mitingul din Piaţa Victoriei, maiorul Laurenţiu Cazan, comandantul acţiunii jandarmilor în Piaţa Victoriei, la protestul diasporei, a declarat la TVR că îşi asumă tot ceea s-a întâmplat.
În funcție a fost împuternicit pentru o perioadă de șase luni.

Cătălin Paraschiv (foto) – șeful Brigăzii Speciale de Intervenții  Vlad Ţepeş.

El a fost filmat în timp ce agresa protestatari pașnici. Supranumit ”dirijorul în alb”, a fost audiat de deputaţii din Comisia pentru drepturile omului pe tema violențelor de la protestul din 10 august.

Încă de la începutul audierilor, comandantul brigăzii de intervenţie Vlad Ţepeş a explicat uşor nervos că a fost chemat degeaba la comisie, în condiţiile în care el a dat deja explicaţii la Parchetul Militar în calitate de martor, alături de subordonaţii săi.

1.000 de jandarmi în dispozitiv – aproape 800 de plângeri din partea protestatarilor 

Aproximativ 1.000 de jandarmi au fost în dispozitiv pe 10 august, în fața Palatului Victoria, la protestul care a provocat sute de victime. Peste 450 de persoane, între care și 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD trimise la fața locului, total din care 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme (trei, cu arsuri de până la 15% din suprafața corpului).

Numărul plângerilor înregistrate în dosarul anchetat la Parchetul General se apropie de 800 – sunt civili care acuză răni provocate de jandarmi sau intoxicații cu gazele folosite de forțele de ordine.

Pe de altă parte, 169 de jandarmi au făcut și ei sesizări, pentru că ar fi fost agresați fizic și moral, dar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti. Activităţile de cercetare au fost delegate către colegii lor, polițiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: