cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Protestele de la Complexul Hunedoara – 70 de mineri blocați în subteran la Lupeni

22 februarie, 2021

Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni se află, luni dimineaţă, în curtea Complexului Energetic Hunedoara și cer plata imediată a salariilor ce ar fi trebuit virate în conturile lor pe 15 februarie.

Alți aproximativ 70 de mineri s-au blocat în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei, dacă negocierile sindicatelor cu Ministerul Energiei şi cu ministrul Muncii vor eșua.

Protestarii cer, în afara salariilor, plata la zi a tichetele de masă, care nu s-au mai dat de 10 luni, a transportului – care întârzie de 11 luni şi decontarea încălzirii. Pentru plata la zi a drepturilor băneşti restante – salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă – este nevoie de circa 18 milioane de lei, potrivit estimărilor directorului general al CEH, Samuel Dioane.


Câteva zeci de energeticieni s-au adunat şi ei în faţa Termocentralei Mintia, care este oprită de vineri, din cauza lipsei cărbunelui.

Peste 500 de mineri şi localnici au luat parte, duminică după amiază, la un marş de protest în oraşul Lupeni, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de ortacii din subteran, dar şi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia în care se află, prin neplata la timp a drepturilor băneşti.

Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au programate luni întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Premierul Cîțu: Sunt foarte mulți politiceni care profită de pe urma acestei categorii sociale

  • Pemierul Florin Cîțu a declarat luni dimineața că a fost identificată soluția pentru plata salariilor, dar asigură, în contextul instrumentării acestor proteste de către unii politicieni, că nu va exista nicio mineriadă:.
  • „E un domeniu dificil și această tranziție la economia verde în toată Uniunea Europeană vine cu probleme. Îi înțeleg, știu că trec printr-o perioadă dificilă, nu cred că soluția aleasă e una care rezolvă problema. Acest guvern a arătat că salariile au fost plătite la timp, am găsit soluția pentru următoarele 3 luni”.
  • „Trebuie să ne uităm la întreaga imagine a economiei, de aceea spun că nu cred că soluția aleasă e bună. În 2020, când au fost plătite toate salariile, și ale minerilor, lună de lună, în România au fost 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză din sănătate. Nu mi se pare normal ce se întâmplă”.
  • „Găsim soluții, îi înțeleg, știu că trec printr-o situație dificilă. Formula prin care încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită, dar mi se pare că sunt foate mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni din aceeași categorie, în ultimii ani, de pe urma acestei categorii sociale. Țineți minte ce a fost în anii 90. Le spun românilor și bucureștenilor că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu și a altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”.

În weekend, lideri ai formațiunii AUR și Diana Șoșoacă, recent exclusă din grupul parlamentar al acestui partid, s-au deplasat în Valea Jiului și au discutat cu minerii,

Problema


De la 1 ianuarie, veniturile CEH s-au redus cu 7 milioane de lei, întrucât complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

“Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, circa 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea Minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-odată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei”, a declarat administratorul special, Cristian Roşu.

CEH mai are în componență patru mine – Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan -, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia, cu un număr total de 4.000 de salariați.

Prima mină din Valea Jiului s-a deschis în 1840, iar în 1989 lucrau în vale aproximativ 50.000 de mineri.

În acest context, adminsitratorul special i-a anunțat inițial pe mineri că vor primi salariile pe 26 ianuarie, o întârziere de 11 zile ce i-a făcut pe angajați să înceapă protestele.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din anul 2019 şi care are, pe lângă datorii mari către terţi, de returnat şi un ajutor de stat despre care organismele europene au constata că a fost acordat ilegal. Popescu anunţă că minerii – care protestează de şase zile – îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.

Posibilă soluție

Potrivit preşedintelui executiv al Sindicatului Muntele, delegaţia administraţiei şi a sindicatelor de la minele din Valea Jiului are programate luni o nouă rundă de întâlniri la ministerele Energiei şi Muncii pentru a reglementa anumite aspecte tehnice legate de ordonanţa adoptată de guvern pentru plata salariilor minerilor din fonduri ale Ministerului Muncii, prin intermediul AJOFM.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat duminică, la Antena 3, că are în vedere reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara în două companii, una în subordinea administrației locale, alta care să rămână la minister.

Popescu le-a transmis minerilor ”să aibă încredere” și să se întoarcă acasă, apoi să reînceapă extragerea cărbunelui, dându-le asigurări că vor primi toate drepturile salariale pentru următoarele trei luni, în prima jumătate a săptămânii.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: