marți

20 august, 2024

12 august, 2024

Președintele Aleksandar Vučić a declarat, potrivit Euractiv, că autoritățile au primit informații din Rusia că se plănuiește o lovitură de stat în Serbia. „Avem motive să fim precauți”, a declarat sâmbătă vicepremierul Aleksandar Vulin, agenției de presă Tanjug.

Îngrijorările oficiallor sunt legate de protestele de masă față de demararea unui mare proiect minier în vestul țării. E vorba de o mină de litiu, pe care Serbia a mai încercat să o deschidă în trecut, dar nu a putut din cauza opoziției locale.

Zeci de mii de oameni în centrul Belgrad

Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Belgradului, cerând oprirea proiectului de litiu al lui Rio Tinto din vestul Serbiei, din cauza temerilor că ar putea polua pământul și apa din apropiere.


Protestatarii s-au înghesuit pe străzile care duceau la Piața Terazije, fluturând steaguri sârbești și scandând „Nu vei săpa” și „Rio Tinto părăsește Serbia!”

Oficialii guvernamentali au spus că protestele au fost motivate politic și au fost concepute pentru a-l doborî pe președintele Aleksandar Vučić și guvernul său.

Proteste generate de restabilirea licenței de exploatare acordată Rio Tinto, licență revocată cu 2 ani în urmă

Luna trecută, Serbia a restabilit licența Rio de a dezvolta ceea ce va fi cea mai mare mină de litiu din Europa, la doi ani după ce guvernul anterior a oprit procesul din cauza preocupărilor grupurilor de mediu.

Decizia a declanșat proteste la nivel național în orașele din Serbia. Protestatarii au dat guvernului un termen limită pentru a interzice explorarea și exploatarea litiului, care a expirat sâmbătă. „Nu vom renunța. Mina nu poate fi construită pe terenuri agricole”, a spus Mica Miliovanović, unul dintre protestatari. „Nu are nimic de-a face cu politica.”


Dacă va fi implementat, proiectul de litiu Jadar de 2,4 miliarde de dolari ar putea acoperi 90% din nevoile actuale de litiu ale Europei și ar face din Rio Tinto unul dintre cei mai importanți producători de litiu din lume. Litiul este o componentă cheie a bateriilor pentru vehiculele electrice și dispozitivele mobile.

Acordul este menit să reducă dependența UE de importurile din America și Asia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: