miercuri

24 aprilie, 2024

18 iunie, 2012

Circa 200 de persoane, printre care și fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu, au protestat, luni, la sediul Institutului Cultural Român, față de decizia Guvernului de a trece ICR din subordinea președintelui Traian Băsescu în coordonarea Senatului.

„Sunt între cei care cunosc activitatea Institutului Cultural Român îndeaproape şi ca fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, şi ca Ministru al Afacerilo Externe, şi ca fost prim-ministru. De fiecare dată am colaborat foarte bine cu Institutul Cultural Român şi mă bucur că, într-o măsură nu neapărat covârşitoare, am putut la rândul meu contribui alături de echipa pe care o reprezintă Institutul Cultural Român la succesul real al culturii noastre în exterior, culturii noastre moderne, contemporane şi evident al viziunilor noastre culturale”, a declarat Ungureanu, citat de România TV.

De asemenea, zeci de scriitori traducători străini de limbă română, precum și manageri din companii multinaționale și-au exprimat, prin scrisori deschise adresate premierului Victor Ponta, dezacordul față de mișcarea Guvernului și posibilitatea de schimbare a lui Horia Roman Patapievici din funcția de președinte al ICR.


”Am aflat cu îngrijorare despre modificarea statutului Institutului Cultural Român. Salutăm dorinţa dumneavoastră de a introduce o transparenţă mai mare în administraţia publică, dar în acelaşi timp suntem surprinşi de faptul că începeţi exact cu ICR, o instituţie cu care noi am avut o colaborare excelentă în ultimii ani. Noi suntem traducători literari din diferite colţuri ale lumii şi ca persoane care au investit foarte mult timp în a studia limba română nu putem rămâne indiferenţi faţă de modul în care cultura României este prezentată în lume”, se arată în scrisoarea semnată de 52 de traducători literari.

La rândul lor, semnatarii unei scrisori inițiate de asociația Erudio îi iau apărarea lui Patapievici.

”Ne-am bucurat să-l avem alături pe Horia-Roman Patapievici şi pentru exemplara lui perfomanţă de la conducerea ICR. Pentru oamenii de afaceri performanţa nu e o chestiune de retorică, ci tocmai sensul existenţei unei organizaţii. În general noi o asociem mediului antreprenorial sau corporatist. Când însă, aşa cum e cazul Institutului Cultural Român, ea devine un apanaj al unei instituţii a statului român, situaţia merită sprijinită, nu demolată”, se arată în scrisoarea semnată printre alții de actrița Oana Pellea.

În schimb, aflat la Viena, Premierul Victor Ponta a spus că nu intenționează, ca președinte al PSD, să-l schimbe pe Patapievici de la conducerea ICR.


Potrivit Mediafax, Ponta a avut o discuţie amicală cu directorul Institutului Cultural Român din Viena, Carmen Bendowski, aflată la Forumul economic România-Austria, pe care a întrebat-o de ce protestează şeful ICR şi a spus, zâmbind, că el nu vrea să îl schimbe pe Patapievici.

El a participat la Forumul economic România-Austria, unde s-a aflat şi directorul Institutului Cultural Român din Viena, Carmen Bendowski.

După forum, cei doi au avut o discuţie amicală, în care premierul a întrebat de ce este nemulţumit preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici.

„De ce protestează domnul Patapievici, că nu vreau să-l schimb?”, a întrebat Ponta, zâmbind.

Directorul Institutului Cultural Român din Viena a răspuns de asemenea zâmbind:. „Nu ştiu, mă vedeţi pe mine cu papion?”.

Premierul a continuat dialogul spunând că nici el nu poartă papion, dar nici nu înţelege de ce protestează Patapievici, deoarece acesta „rămâne”.

„Nici eu nu port (papion-n.r.). Domnul Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează”, a încheiat Ponta discuţia.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era „mult prea politizată”.

Societatea civila a reactionat prompt si vehement, scriidu-i premierului despre faptul ca o atare decizie nu este o urgenta si ca in spatele ei se ascund epurari politice.

Tot luni, publicatia online romaniacurata.ro, a Fundatiei SAR, a adunat o lista cu peste 1200 de semnaturi impotriva trecerii ICR de la presedintie la Senat prin ordonanta de urgenta. Pe lista protestatarilor s-au aflat cele mai cunoscute organizatii guvernamentale din tara, regizorii romani laureati la Canes, scriitori si actori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: