fbpx Modifica setari cookieuri

Evenimentul

Starea de urgență: măsuri cu efect imediat, măsuri în pregătire, măsuri eventuale

Administrația Prezidențială a publicat luni decretul prin care se instituie în România, pentru o perioadă de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) starea de… Mai mult

16.03.2020

La obiect

T4 2019 – creşterea reală a pensiilor a fost de 11,3%, peste cea a salariilor

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală… Mai mult

16.03.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – excedent pe contul curent, dar creștere cu peste 4 miliarde de euro a datoriei externe pe termen mediu și lung

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din… Mai mult

16.03.2020

La obiect

CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște

În scenariul optimist, vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România în perioada 1 – 20 mai 2020, conform simulărilor realizate de Centrul… Mai mult

16.03.2020

Protest al artiștilor – bugetele din Cultură au fost tăiate și mai mult

de Vladimir Ionescu , 30.6.2019

Protest al actorilor, duminică seara, la București, alături de locuitori ai Capitalei care au venit să-i susțină, din cauza tăierilor bugetare care le-au fost impuse tuturor instituțiilor de cultură din țară, fie că acestea sunt subordonate Ministerului Culturii sau administrațiilor locale.

Protestul #Demnitate a fost organizat pe Facebook, după ce Primăria Municipiului București a redus drastic bugetele alocate teatrelor și educației, în condițiile în care onorariile actorilor au deja întârzieri de câteva luni.

Mesajul organizatorilor protestului:

E momentul ca toţi: artişti şi persoane angajate sau în colaborare cu instituţii din mediul cultural din Bucureşti, şi nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediaţi ca umare a taierii bugetului şi a întârzierii subvenţiilor din partea primăriei municipiului Bucureşti.

Situaţia este deosebit de dezastruoasă, cu toţii o resimţim direct: onorarii întârziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai puţine, o totală lipsă de siguranţă din orice punct de vedere.

Foarte curând vom fi traşi la răspundere în legătură cu contribuţiile sociale datorate la stat pentru anul trecut iar noi nu suntem plătiţi pentru munca depusă anul acesta.

Teatrul Național București a concediat peste 50 de tehnicieni, ca urmare a reducerii bugetului alocat de Primăria Capitalei, și riscă să nu mai poate avea nicio premieră anul acesta. și să elimine câteva spectacole ce au nevoie de echipă lărgită de tehnicieni.

Actorii Mihai Călin şi Marius Manole de la Teatrul Naţional Bucureşti au ieşit în faţa publicului, la finalul spectacolelor “Orchestra Titanic” şi “Viforul”, şi au povestit sutelor de spectatori despre situaţia dramatică prin care trec instituţiile de cultură, dar şi despre colegii de la tehnic disponibilizaţi în urma tăierilor bugetare.

“Ne aflăm într-o situaţie foarte grea şi riscă să devină dramatică. De două zile, probabil din cauza unor tăieri de buget din Cultură, situatia a devenit foarte grea, şi colegii noştri, cam 55 de oameni din corpul tehnic al Teatrului Naţional, care sunt angajaţi colaboratori printr-o firmă externă sunt daţi afară”, a spus Mihai Călin, la finalul spectacolului “Orchestra Titanic”.

“Nu putem să facem spectacole fără tehnicieni. Ei nu pot să facă spectacolele fără noi. Dacă situaţia rămâne aşa, din septembrie nu vor mai exista spectacole la Teatrul Naţional şi se pare că şi în alte teatre. Nu vrem să vă întristăm, dar sperăm ca din toamnă lucrurile să se îndrepte, să fie găsită o soluţie de direcţia Teatrului, Ministerul de Finanţe, Ministerul Culturii, prim-ministrul”, a adăugat Mihai Călin.

La rândul său, actorul Marius Manole a precizat că “fără aceşti oameni, teatrul este blocat”.

“După cum ştiţi s-au tăiat foarte mulţi bani de la teatre şi de peste tot de unde se face artă. Ieri, 50 din colegii noştri au fost daţi afară, oameni fără de care acest teatru nu ar funcţiona. Rugăm, pe această cale, la Ministerul Culturii, să deblocheze acele posturi care există. Fără aceşti oameni, teatrul este blocat. Nu mai funcţionează nicio sală. “Pădurea spânzuraţilor”, multe spectacole nu vor mai putea avea loc pentru că au fost daţi afară oameni care se ocupau de videoproiecţii, de lumini, sunet, noi n-o să putem funcţiona fără ei. Un popor fără cultură e uşor de îngenuncheat”, le-a spus Marius Manole spectatorilor.

Muzee din Reţeaua Naţională, în grevă de avertisment – se reduc și banii necesari pentru funcționare

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) cheamă instituţiile muzeale la grevă de avertisment, sub titulatura “Muzeele schimbă societatea”, pe 3 iulie, între orele 11.00 şi 12.00, în semn de protest faţă de grava criză financiară prin care trece în prezent domeniul Culturii.

Toate instituțiile de cultură au fost obligate să-și reducă treptat cheltuielile, întrucât guvernanții i-au anunțat că nu vor primi subvențiile programate anul acesta. Multe dintre muzee nu vor putea să-și plătească până al asfârșitul anului toate chletuielile curente.

“Situaţia din instituţiile publice de cultură aflate sub autoritatea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a devenit intolerabilă. Având în vedere că dialogul iniţiat cu dl. Ministru Valer Daniel Breaz a eşuat, facem un apel la conducerea Guvernului, la doamna Prim-Ministru Viorica Dăncilă să intervină, de urgenţă pentru ca Ministerul Finanţelor Publice să asigure subvenţia necesară funcţionării optime a instituţiilor noastre”, spun angajații din muzee.

În cazul neasigurării banilor necesari funcționării acestor instituții, protestatarii avertizează că vor “demara, în premieră pentru România, procedurile pentru greva generală a sectorului muzeal”, se arată în anunţul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Problemele, enumerate de muzeografi:

“Muzeele din România, în special cele aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii, alături de celelalte instituţii publice de cultură de sub autoritatea ministerului, au fost aduse, într-un interval foarte scurt de timp, în cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii.

Mai întâi, subvenţia pentru cheltuielile dedicate proiectelor culturale, care se regăsesc în capitolul «Bunuri şi servicii», a fost redusă cu 30 – 40% faţă de nivelul din anul 2018, prin Legea bugetului de stat pe anul în curs.

Managerii instituţiilor au fost nevoiţi să îşi redimensioneze programele minimale de activităţi pentru anul 2019. Chiar şi în aceste condiţii, s-au încheiat contracte şi s-au definit proiectele culturale pe care instituţiile culturale le oferă publicului în acest an contând pe faptul că, pe lângă veniturile proprii, vor beneficia de subvenţia promisă.

Din păcate, în ultimele două luni, această subvenţie a fost redusă cu 60 – 70%, ceea ce face ca instituţiile noastre să nu poată achita nici măcar facturile curente pentru utilităţi.

S-a renunţat la colaborări, s-au redus proiectele de cercetare, expoziţionale şi educaţionale, dar nu se poate renunţa şi la cheltuielile cu serviciile de pază, la plata facturilor pentru energie electrică şi apă”, se arată într-un mesaj publicat pe contul de pe platforma de socializare online Facebook al RNMR.

Reprezentanţii organizaţiei spun că nu au primit explicaţii consistente de la ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, în timp ce instituţiile de cultură au fost aduse în incapacitate de plată. “Muzeele nu pot aştepta o iluziorie rectificare pozitivă, peste două luni, în situaţia în care nu pot plăti nici măcar facturile restante acumulate din luna aprilie, până azi. Practic, instituţiile noastre au fost aduse în incapacitate de plată. Faptul că avem acoperite cheltuielile cu salariile până aproape de sfârşitul anului nu poate fi o situaţie mulţumitoare pentru noi. Muzeele au capacitatea de a furniza publicului servicii culturale de calitate înaltă şi în condiţii optime, aducând şi venituri, dar numai dacă beneficiază de o subvenţie decentă pentru acoperirea cheltuielilor pe care le pretind proiectele noastre”, se arată în comunicatul reţelei.

Ministrul Culturii cere control la Teatru Național, pentru a verifica dacă banii sunt risipiți

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat, duminică, că va dispune un control la Teatrul Național București, pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii. Instituția are anul acesta un buget de 57 de milioane lei, cu patru milioane mai mult decât anul trecut:

Eu doar atât am cerut, și domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii și să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract dacă banii publici merită să fie risipiți (…)

Nu văd de ce Teatrul Național trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată.

Am înțeles că sunt printre cele mai mari prețuri din țară, dacă facem comparație cu alte teatre, cu Opera Națională – care este pe profit -, și nu înțeleg de ce actorii fac grevă, când salariile lor aproape că au fost triplate. Deci pentru mine sunt unele lucruri pe care nu le înțeleg. Eu doar am cerut ca cheltuirea banilor să fie făcută cu responsabilitate. Și sincer, o să fac un control acolo, știu ce înseamnă un buget, știu cum trebuie să cheltuiești banii publici, știu ce înseamnă bunul simț și o să fac un control acolo, să văd cum se cheltuie banii, și toate aceste lucruri o să le fac publice.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.6.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual pentru a răspunde crizei coronavirus

Iulian Soare

Comisia Europeană va propune un nou proiect de buget multianual al UE pentru a a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, a anunţat,… Mai mult

Europa

Cancelarul Angela Merkel le cere germanilor să fie răbdători întrucât această criză va dura

Vladimir Ionescu

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut sâmbătă concetăţenilor ei să manifeste răbdare faţă de măsurile restrictive impuse pentru a frâna răspândirea coronavirusului, ea recunoscând totodată… Mai mult

Stiri

Soluția USR pentru criza coronavirus: 830 de lei scutire de impozit și ajutor de urgență similar pentru șomeri

Vladimir Ionescu

USR consideră că statul ar trebui să se concentreze pe măsuri de transfer a resurselor către populație și propune în acest sens scutirea de impozit… Mai mult

Stiri

Ministrul Sănătății: Peste 200.000 de români au venit în țară și încă pe atât vor veni de Paște. Vârful crizei – a doua jumătate a lunii aprilie

Vladimir Ionescu

Autoritățile se pregătesc de scenariul 4, o ordonanță militară cu noi măsuri în acest sens urmând a fi publicată, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,… Mai mult

Stiri

VIDEO / Elisabeta Moraru: Nevoile de digitalizare ale companiilor și propunerile AMCHAM

Redacţia

Criza COVID-19 și provocările sale pentru companiile membre AMCHAM, în special nevoi de digitalizare sunt hot topics relevante pentru întreaga economie, despre care a vorbit… Mai mult

Stiri

VIDEO / Răzvan Enache, Google: Cum putem lucra online mai rapid, mai sigur și mai colaborativ

Redacţia

Cele mai multe companii și-au mutat activitatea online, ceea ce necesită numeroase soluții tehnice, precum cele oferite de Google. La video-conferința în direct: „Soluții pentru mutarea… Mai mult

Stiri

VIDEO / Bogdan Botezatu, Bitdefender: Securitatea datelor și a informațiilor în timpul lucrului de acasă

Redacţia

Mutarea activității companiilor în mare parte pe „lucrul de acasă” aduce cu sine provocări serioase în privința securității informațiilor și a datelor pe care le… Mai mult