joi

18 aprilie, 2024

9 decembrie, 2020

În condițiile în care la Bruxelles se discută intens pe marginea reformei Politicii Agricole Comune, Grupul Renew Europe a organizat miercuri o dezbatere online în care a pledat pentru asocierea fermierilor ca soluție pentru o agricultură verde și modernă în România.

Cristian Ghinea, europarlamentar Renew Europe (USR-Plus), a descris viitorul agriculturii în UE și a avansat o serie de propuneri pentru viitorul plan Național Strategic al României.

Cristian Ghinea a insistat asupra faptului că agricultura românească nu va putea fructifica de oportunitățile noii Politici Agricole Comune fără investiții masive și inteligente în stimularea formelor asociative cu scop economic.


Propunerile concrete avansate în cadrul dezbaterii vizează includerea în noul Program Național Strategic post-2020 a trei intervenții destinate formelor asociative, pe următoarele paliere:

  • Susținere a înființării de noi forme asociative cu scop economic (cooperative agricole și food hub-uri) prin includerea de cheltuieli eligibile care să cuprindă mixul de facilitare-consiliere-costuri directe-mici investiții de început, necesare pentru demararea activității grupului nou format în primii 2-3 ani de la coagulare
  • Capitalizarea asocierilor existente –sprijin pentru investiții. Cooperativele și food hub-urile care au capacitatea de a implementa un proiect de investiții din fonduri europene ar trebui să aibă acces la finanțare și să concureze doar cu alte cooperative în acest sens. Prioritizarea acestora trebuie să se realizeze pe principii de experiență, profitabilitate, capacitate de a închega comunitatea (număr de membri) și de a absorbi producția (potențialul zonal).
  • Conectare la cunoaștere, inovare și atragere de know-how. Formele asociative ar trebui să beneficieze de proiecte dedicate prin PNS de informare, consiliere, cooperare cu institute de cercetare, alte cooperative, import de inovație din UE etc.

Potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii citat în cadrul dezbaterii, doar un procent de 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o structură asociativă, în contrast puternic cu media UE de 34%.

Confrom celor mai recente date disponibile, în 2018 cooperative agricole din România aveau 7.503 membri, un număr semnificatv mai mic decât cel observat la nivelul UE.

La jumătatea anului 2020, în România erau înregistrate 1.485 de cooperative agricole. În 2019, 673 de cooperative agricole au depus bilanțuri. 46% dintre acestea au raportat profit, 19 % au raportat profit 0, restul de 35% raportând pierderi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: