Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner (foto), anunță Politico, dorește ca reforma Pactului de Stabilitate să conțină garanții pentru „o reducere pas cu pas, realistă, în timp util și suficientă a datoriilor externe și a ratelor de deficit”.
Regulile fiscale ale UE conținute de Pactul de Stabilitate sunt suspendate și anul acesta, ca efect al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce anterior au fost suspendate din cauza pandemiei.
În negocierea normelor fiscale ale UE – ale căror plafoane indică 3% deficit maxim și 60% nivelul datoriei externe – Comisia Europeană, care consideră nerealistă revenirea bruscă la aceste ținte, a propus miercuri trei formule de compromis.
(Citește și: ”Modificarea regulilor fiscale UE: 3 variante de compromis cu Germania”)
Berlinul se teme însă că reforma propusă de Comisie, care se concentrează pe căi de reducere a datoriilor specifice fiecărei țări, ar lăsa prea multă marjă de manevră în negocieri bilaterale între Bruxelles și capitale.
În consecință, Germania a avansat o contra-propunere: instaurarea principiului că fiecare stat membru are obligația să își reducă rata datoriei uniform, dar ușor diferențiat:
- țările cu datorii mult mai mari de 60% din PIB să reducă această datorie cu „cel puțin” 1 punct procentual pe an,
- statele cu datorii mai apropiate de 60% din PIB să își asume o scădere anuală de 0,5 puncte procentuale.
Germania mai solicită, în premieră, un „referențial cantitativ comun” pentru a se asigura că cheltuielile nu depășesc creșterea economică – noile reguli fiscale să prevadă că diferența dintre creșterea potențială a unei țări și cheltuielile primare nete să fie de cel mult 1%.
De exemplu, dacă creșterea economică a unei țări este de așteptat să fie de 1,5% într-un an, respectiva țară să fie obligată să își limiteze cheltuielile la cel mult 0,5% din PIB.
Berlin este dispus să facă o singură excepție: „programele suplimentare ale UE”, cum ar fi investițiile asumate prin Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, să fie scutite de la această regulă, cu condiția ca ritmul de reducere a datoriilor să fie respectat.
Comisia și-a propus să prezinte varianta finală a noilor reguli fiscale până la sfârșitul lunii aprilie. În acest moment, nu este clar dacă Comisia va accepta sugestiile făcute de Germania sau dacă va merge până la capăt cu varianta bsa, riscând însă un impas în Consiliul UE.
***