sâmbătă

3 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 noiembrie, 2021

În Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, forul decizional, au fost depuse mai multe amendamente la proiectul de lege ce condiționează accesul la locul de muncă de certificatul verde. Printre propuneri figurează și un amendament al PNL prin care se impune ca persoanele care nu au dorit să se vaccineze împotriva Covid-19 și au fost testate pozitiv să își plătească singuri spitalizarea.

Textul amendamentului:

Prin derogare de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la alin.(5) (cei care refuză vaccinarea fără a avea un motiv medical – n.red.) care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare.


Persoanele de la alin.(5) sunt angajații statului care au beneficiat de testare gratuită la locul de muncă pentru că au refuzat să se vaccineze.

O astfel de regulă este susținută și de deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a explicat că persoanele cu boli cronice care au nevoie de spitalizare sunt discriminate de către pacienţii cu Covid-19 care au refuzat vaccinarea şi ajung să fie internaţi.

Deputatul consideră că trebuie discutată varianta plății serviciilor medicale pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 internaţi, care au refuzat vaccinul anti-Covid:

„Cei care se plâng de discriminare şi mă refer la cei nevaccinaţi sau cei care vorbesc despre vaccinare obligatorie ţin să le aduc aminte că la fel de discriminaţi sau mai grav discriminaţi sunt pacienţii cu boli cronice, pentru că, în clipa în care o secţie de Terapie Intensivă se umple în proporţie de 70% cu pacienţi nevaccinaţi, cei care au nevoie de spital şi sunt vaccinaţi, dar sunt cu boli cronice, brusc se trezesc discriminaţi de nevaccinaţii care refuză un tratament, din motive neînţelese, mă refer la vaccin. Iată o altă perspectivă, apropo de cei care strigă: ‘Vrem libertate, vrem drepturi egale’.


Mă întreb, se gândeşte cineva la cei mai mulţi dintre pacienţii din România, care nu au Covid şi care nu au acces în spitale, pentru că alţi concetăţeni refuză vaccinul? (…)

Ce-ar fi să introducem în România plata serviciilor medicale pentru pacienţii nevaccinaţi, care refuză vaccinul?

Ok, vrei să fii liber, vrei să strigi că ai drepturi? Dacă refuzi vaccinul, atunci când ajungi la spital, plăteşte!

Nu vrei nici testare, nu vrei nici vaccinare, dar vrei să ocupi un loc în spital pentru un pacient cu altă boală foarte gravă şi care nu are de ales cum ai avut tu, îi iei patul, nici nu vrei să plăteşti, dar strigi libertate”.

Întrebat dacă măsura aceasta ar respecta Constituţia, deputatul USR a replicat că datoria sa este aceea de a salva vieţi, conform legii fundamentale.

În Parlament, doar formațiunea extremistă AUR se opune certificatului verde, însă PSD își dorește ca statul să le plătească bugetarilor testarea anti-Covid pentru două luni (două teste Covid pe săptămână), soluție cu un impact bugetar de peste 100 de milioane de lei și respinsă de premierul Florin Cîțu.

România se află acum pe o pantă descendentă a epidemiei, dar autoritățile medicale avertizează asupra riscului de a intra imediat, și tot fără restricții și rată de vaccinare suficiente, în Valul 5.

Un amendament al PSD prevede ca toți angajații nevaccinați să poată beneficia de 10 testări antigen rapide/lună, timp de două luni, plătite din banii statului.

Precedentul asiatic – Singapore

Autoritățile orașului-stat Singapore au anunțat săptămâna trecută că nu vor mai deconta cheltuielile de spitalizare ale pacienţilor Covid-19 care au refuzat să se vaccineze, începând cu 8 decembrie.

Guvernul local asigură în acest moment plata cheltuielilor medicale pentru cetăţenii din Singapore şi pentru unii dintre rezidenţii infectaţi cu noul coronavirus, cu excepţia persoanelor testate pozitiv imediat după ce au revenit în ţară după o călătorie în străinătate.

Singapore se confruntă cu cel mai grav val de infectări de la începutul pandemiei, înregistrând zilnic între 2.000-3.000 de cazuri noi şi câteva decese.

85% din totalul celor 5,5 milioane de locuitori ai orașului-stat Singapore sunt vaccinați deja cu schemă completă.

Bloomberg: Guvernele își pierd răbdarea cu nevaccinații

Odată cu creșterea numărului de cazuri Covid-19 și apropierea Valului 5 al pandemiei, guvernele își pierd răbdarea cu persoanele care nu doresc să se vaccineze, scrie Bloomberg.

Europa, cu aproape două milioane de noi cazuri de infectări săptămâna trecută, a fost declarată de OMS epicentrul pandemiei, iar guvernele sunt îngrijorate că noul val va genera o presiune asupra sistemului medical similară celei din primăvara anului trecut.

În cele mai multe state europene, persoanelor fără certificat verde li se interzice intrarea în restaurante și baruri, însă evoluția din ultimele săptămâni împinge guvernele să ia măsuri mai drastice.

Austria a ordonat carantina la domiciliu a tuturor celor nevaccinați, acestora fiindu-le permise ieșirile din casă doar pentru cumpărături esențiale, pentru a merge la medic și pentru a face mișcare.

Decizii similare sunt luate în considerare și de alte țări. Guvernul ceh analizează mai multe opțiuni pentru reguli mai stricte persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19, iar printre ele s-ar putea număra și lockdown-ul pentru nevaccinați, după modelul adoptat de Austria.

Din cauza numărului tot mai mare de cazuri de coronavirus, Italia şi-a înăsprit măsurile de siguranţă sanitară în taxiuri, trenuri şi autobuze. Executivul de la Roma caută noi soluții, în condițiile în care obligativitatea certificatului verde a fost introdus la locul de muncă și aproximativ 87% din italienii cu vârsta peste 12 ani s-au vaccinat cu cel puţin o doză de vaccin, dar cazurile de Covid-19 se înmulțesc.

Germania se pregăteşte pentru o reîntoarcere în masă la telemuncă, după ce regula muncii de la distanță a fost eliminată la începutul lui iulie.

Numărul de contaminări şi de decese asociate COVID-19 a crescut considerabil de la mijlocul lui octombrie, în condiţiile în care în Germania rata de vaccinare depăşeşte abia 67%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: