vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 ianuarie, 2022

Oxfam și mai multe alte organizații internaționale, precum şi un grup de filantropi milionari, au propus miercuri taxarea celor mai bogaţi oameni de pe planetă. Impozitarea acestora ar putea genera un plus de 2,52 miliarde de dolari anul, sumă ce poate fi folosită pentru a salva de la sărăcie extremă milioane de persoane și ar ajuta la vaccinarea anti-Covid a populației din țările sărace.

Într-o scrisoare deschisă adresată participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, peste 100 de milionari, inclusiv membri ai Patriotic Millionaires, au explicat miercuri că sistemul fiscal actual „nu este echitabil”.

„Fiecare ţară din lume trebuie să ceară ca cei bogaţi să îşi plătească partea echitabilă”, se arată în scrisoare.


„Taxaţi-ne pe noi, bogaţii, şi taxaţi-ne acum”.

„Pe măsură ce miliarde de oameni se luptă să supravieţuiască în timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control. Acest lucru nu poate fi corect”, a declarat, într-un comunicat, Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una dintre organizaţiile afiliate grupului care susţine această iniţiativă.

Luni, un raport Oxfam a indicat că cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, inclusiv Jeff Bezos şi Elon Musk, şi-au dublat valoarea patrimoniului la 1,5 trilioane de dolari în cei doi ani de pandemie de Covid-19 ca urmare a creşterii la bursă a companiilor la care sunt acţionari.

Fight Inequality Alliance, ONG-ul Oxfam, Institute for Policy Studies din Washington şi Patriotic Millionaires, o organizaţie de americani bogaţi, participă la apelul lansat miercuri.


Taxele propuse și care ar putea duce la colectarea a 2,520 miliarde de dolari în fiecare an:

  • un impozit anual de 2% pentru persoanele cu o avere de peste cinci milioane de dolari
  • 3% pentru activele de peste 50 de milioane de dolari
  • 5% pentru ce depăşeşte un miliard de dolari

Ce s-ar putea face cu această sumă

Cu această sumă, 2,3 miliarde de oameni ar fi scoşi din sărăcie şi toţi oamenii de pe planetă ar putea fi vaccinaţi împotriva Covid-19, în condiţiile în care, în prezent, în multe ţări rata vaccinării este extrem de scăzută, în special pe continentul african.

Banii obţinuţi din impozitarea celor mai bogaţi oameni ai planetei ar putea oferi, de asemenea, asigurare universală de sănătate şi protecţie socială celor 3,6 miliarde de persoane care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Raportul Oxfam: Ritmul de îmbogățire în pandemie a milionarilor, fără precedent

Averile celor mai bogaţi zece oameni din lume s-au dublat de la începutul pandemiei de coronavirus, conform analizei prezentate zilele trecute de Oxfam. Ritmul de îmbogățire în pandemie este fără precedent, fiind vorba de o creștere mai mare decât în ultimii 14 ani la un loc, atrage atenția asociația.

Cei mai bogați oameni din lume au devenit astfel și mai bogați, în timp ce a crescut numărul celor care trăiesc în sărăcie.

În timp ce averea lor însumată a crescut de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari – cu variații semnificative între ei, averea lui Musk crescând cu peste 1.000%, în timp ce cea a lui Gates a crescut cu 30% – peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat luni sub titlul „Inegalitatea ucide”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: