Proprietarii imobilelor naționalizate, care nu pot primi în natură proprietățile confiscate de comuniști, vor primi puncte aferente valorii imobilelor care le-au aparținut, care vor putea fi valorificate, fără ca statul să le poată plafona, se arată în noul proiect de lege care va fi adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
”Punctele stabilite prin decizia de compensare emisă pe numele titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorii legali sau testamentari ai acestuia, nu pot fi afectate prin măsuri de plafonare”, se arată în proiectul de lege ieșit miercuri din ședința de Guvern.
Guvernul a avizat, miercuri, în ședință proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România.
Miercurea viitoare, premierul va merge în plenul Parlamentului pentru a-și angaja răspunderea pentru proiect, textul urmând să fie considerat adoptat dacă nu se va depune o moțiune de cenzură, sau, dacă se va depune, aceasta va pica.
(Descarcă de AICI proiectul de lege ieșit din ședința de guvern)
În mare proiectul de lege prevede că, în situațiile în care restituirea în natură nu mai este posibilă, proprietarii de drept ai caselor naționalizate sunt despăgubiți cu puncte valorice aferente valorii imobilelor respective. Fiecare punct este egal cu 1 leu.
Deținătorii punctelor vor putea participa cu acestea la licitație pentru achiziționarea altor imobile disponibile, colectate de stat într-un Fond național.
De asemenea, după 1 ianuarie 2017, deținătorii de puncte le pot preschimba în bani de la stat, însă în mod eșalonat: câte 14% din valoarea punctelor pe an.
Față de proiectul avizat de guvern în primă lectură, pe 15 martie, noul text, pentru care Executivul își va angaja răspunderea, a suferit câteva modificări:
- Impozitarea samsarilor de imobile. În vechiul proiect se prevedea impozitarea cu 85% a persoanelor care cumpără drepturi litigioase de la proprietarii de drept sau moștenitorii acestora. În noul proiect de lege, se aplică o altă metodă de ”taxare” a așa-numiților samsari de case naționalizate: punctele pe care le primesc în mod normal foștii proprietari ai caselor naționalizate au o valoare cu 85% mai mică în cazul celor care cumpără drepturile litigioase.
- Achitarea îmbunătățirilor. Noul proiect elimină prevederile din vechea formă, prin care proprietarii de drept ai caselor naționalizate și moștenitorii lor erau obligați să achite îmbunătățirile la imobilului revendicat efectuate de persoana/ instituția care a folosit proprietatea respectivă prin naționalizare.