joi

25 aprilie, 2024

5 iunie, 2022

România trebuie să modifice Codul Muncii până la 1 august 2022, pentru că altfel riscă încă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Astfel că ministrul Muncii, Marius Budăi (foto), a promis că noul Cod al Muncii va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.

Până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare va trece de prima cameră sesizată. „Vom face un raport de progres către Comisia Europeană și în luna septembrie, în prima sesiune, va trece și de Camera Deputaților, nefiind nici un risc de infringement până atunci”, a mai promis Marius Budăi, într-un interviu acordat Digi24.

„Sunt două directive europene, de fapt, pe care trebuie să le transpunem (integral) în Codul Muncii. (…) Una din ele (1152/ 2019) are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă și directiva 1158, tot din 2019, prevede echilibrul dintre breasla profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor”, a declarat ministrul Muncii.


Sunt „extrem de importante, pentru că prima practic asigură transparentizarea condițiilor de lucru și o mai bună informare a lucrătorilor asupra condițiilor de lucru ulterioare și a salariului și a doua practic asigură un echilibru dintre viața profesională și cea privată, atât a îngrijitorilor, cât și a părinților”, a completat Marius Budăi.

Angajați mai bine informați

Se va pune „la dispoziția salariaților un pachet de informații actualizate și extinse asupra condițiilor de muncă și a salariului, așa cum prevede directiva”, și se vor stabili „noi drepturi minime, precum dreptul la o mai mare vizibilitate de exemplu a muncii pentru cei care lucrează în program variabil

Va exista „posibilitatea de a se trece la o formă de muncă mai stabilă a lucrătorilor sau de a primi un răspuns în scris sau drepturi la formare profesională obligatorie, prin deducere din salariu a cheltuielilor.

„De asemenea, putem introduce contractul de muncă în program fracționat. Este deja o prevedere care este în Codul Muncii din România și de asemenea introducerea dreptului la concediu de îngrijitor și acordarea unui concediu paternal cu o durată de minim 10 zile”, a detaliat ministrul muncii.

Legea dialogului social – până la sfârșitul anului


„ Ne gândim la implementarea în primul rând, până la sfârșit de an, a legii dialogului social, care să asigure un dialog social onest, în ambele sensuri, între angajat și angajator. După care, bineînțeles că trebuie să venim cu măsuri de sprijin pentru mediul privat, pentru a putea crește veniturile lucrătorilor din mediul privat”, a declarat Marius Budăi.

Dintre măsurile de sprijin, ministrul le-a numit pe cele pe care le-a promovat și în vechiul său mandat: ucenicie, încurajarea angajării lucrătorilor de peste 50 de ani, sprijin a angajării lucrătorilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, granturi de lucru pentru mediul privat sau măsuri de creștere a salariului minim cu o fiscalizare mai mică.

„Suntem într-o situație delicată și trebuie să luăm măsuri echilibrate, să (fim atenția ca) din dorința de a face mai bine, să nu stricăm”, a punctat Marius Budăi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: