20 iunie, 2013

Pacienții vor putea primi soluții în cazurile de malpraxis în maximum 6 luni de la incident, potrivit unui proiet de lege elaborat de Ministerul Sănătății, care prevede o procedură prealabilă de despăgubire, în afara instanțelor de judecată.

Proiectul legii malpraxisului urmează să fie pus vineri în dezbatere publică timp de o lună.

”Prin acest proiect, pacienţii nu vor avea obligaţii de plată în soluţionarea amiabilă, vor avea la dispoziţie şase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabilă, şi, mai mult, pentru prima dată vor avea acces la documentele medicale ale cazului, până acum acestea putând fi date numai la cererea instanţelor”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Alte prevederi ale proiectului:

  • Pacienţii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experţi. În plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul şi asiguratorul.
  • Personalul medical va fi obligat să se asigure atât pentru daunele materiale, cât şi pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, aşa cum se practică şi alte ţări. În plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.
  • Procedura prealabilă nu reprezintă o retragere a accesului la justiţie întrucât este o procedură limitată în timp – şase luni – mai scurtă în timp decât termenul de prescripţie a acţiunii în justiţie.
  • Poliţa de asigurare în sistemul public va fi acoperită parţial de către angajator, adică de către spital. Spitalul va avea însă propria asigurare şi apoi ar putea contribui cu o anumită cotă la poliţa de asigurare a medicilor.
  • Asiguratorii vor putea să estimeze activitatea financiară, având în vedere limitarea daunele morale, şi vor putea negocia despăgubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: