joi

25 aprilie, 2024

15 iunie, 2011

Statul va oferi garanţii guvernamentale de până la 80% din valoarea creditelor contractate de întrepriderile mici şi mijlocii, în limita a 100.000 de lei, potrivit priectului de introducere a Cardului Kogălniceanu, pentru sprijinirea IMM-urilor, postat miercuri pe site-ul Ministerului Economiei (MECMA).

Potrivit expunerii de motive la ordonanţa de urgenţă prvind introducerea Cardului Kogălniceanu, IMM-urile vor putea lua credite bancare la dobânzi de până la 9,5%, din care până la 4,75 de puncte procentuale vor fi suportate de stat, prin subvenţie.

Nivelul anual al subvenţiei la dobânda pentru IMM-uri nu va depăşi, însă, 125.000 de lei, conform documentului.


În perioada de implementare a programului 2011-2013, bugetul total pentru subvenţii este 165.000.000 lei, Guvernul estimând că 12.000 de IMM-uri vor beneficia de sprijinul de la stat.

Garanţiile pentru credite vor fi acordate prin Fondul Naţional de Garantare şi Contragarantare, iar Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), din subordinea MECMA, are calitatea de unitate de implementare a programului.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească IMM-urile pentru a beneficia de garanţii şi subvenţii

– Solicitantul nu se află în dificultate financiară în conformitate cu prevederile Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate

– Condiţiile de acordare a garanţiilor în cadrul schemei se bazează pe evaluarea riscurilor generate de operaţiune, astfel încât prima de garantare plătită de solicitant asigură autofinanţarea schemei. Din acest punct de vedere, schema de garantare va fi analizată cel puţin o dată pe an;


– Solicitantul plăteşte o primă de garantare care acoperă atât riscurile normale ce rezultă din acordarea garanţiilor, costurile administrative ale schemei, cât şi finanţarea anuală a capitalului.

– Beneficiarul se obligă să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, o garanţie reală mobiliară – gaj fără deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate.

– Perioada de rambursare a creditelor cu garanţie de stat şi cu dobândă subvenţionată este de maximum 1 an de la data acordării.

– IMM.-urile vor plăti lunar 50% din dobânda aferentă creditului, urmând ca în baza convenţiei de colaborare dintre AIPPIMM. şi instituţia de credit parteneră, A.I.P.P.I.M.M. să vireze lunar instituţiei de credit partenere diferenţa de 50% din dobânda aferentă creditului contractat de către IMM.

Sumele rezultate din executarea garanţiilor parţiale acordate de FNGCIMM, prin program, în numele şi în contul statului se plătesc finanţatorului de către MFP din bugetul de stat, prin bugetul MFP – Acţiuni generale, pe baza documentelor justificative prezentate de FNGCIMM, mai prevede proiectul de OUG.

Ministerul Economiei motivează necesitatea introducerii cardului prin faptul că peste 30% dintre IMM-uri se confruntă cu dificultăţi în accesarea de credite bancare.

”În ceea ce priveşte intensitatea dificultăţilor legate de creditare, pe o scara de la 1 la 5, costurile mari ale creditelor au o medie de 3,13, iar accesul la creditare, o medie de 2,89. În ceea ce priveşte evoluţia contextuală cu influenţă negativă asupra activităţii IMM sunt considerate în procent de 29,29%, politicile băncilor din România faţă de firme”, mai arată MECMA.

După eventuala adoptare în guvern a OUG privnd Cardul Kogălniceanu, în termen de 15 zile, MECMA va elabora şi supune aprobării Executivului normele metodologice de aplicare a ordonanţei.

De asemenea, mai este nevoie şi de elaborarea unui Ghid al solicitantului de linii de credit prin Cardul Kogălniceanu, care va fi aprobat prin decizie a preşedintelui Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: