duminică

21 aprilie, 2024

15 iulie, 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a anunțat planurile privind lansarea versiunii digitale a monedei euro, proces căruia îi va lua 2 ani de studiu și alți 3 pentru implementare. BCE vrea astfel să facă față ofensivei inițiativelor private, ca și a criptomonedelor care nu se întemeiază pe puterea vreunei economii, dar sunt foarte atractive tocmai pentru că scapă oricărei reglementări.

Guvernatorii BCE au „decis să lanseze faza investigativă a proiectului euro digital”, care „va dura 24 de luni şi este destinată să răspundă la o serie de aspecte cheie precum designul şi distribuţia”, a informat BCE.

Competiția începuse deja, fără BCE


BCE precizează că o decizie fermă cu privire la lansarea unui euro digital va fi luată la finalul „fazei exploratorii”, dar realitatea piețelor financiare ar putea grăbi, ulterior, procesul de implementare estimat acum la 3 ani.

Faza investigativă va începe în octombrie 2021.

Între timp, Facebook nu a renunțat la proiectul de a-şi crea propria monedă digitală, pe baza unui coș de monede oficiale, iar China și SUA lucrează la propria lor monedă digitală.

Beijingul a început deja testele cu plăţile în e-yuan prin telefonia mobilă, țintind să facă din e-yuan o monedă internaţională de referinţă.


„O Europă suverană are nevoie de soluţii de plăţi inovative şi competitive”, a declarat recent ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.

(Citiți și: „Spre Euro digital: Contraofensiva BCE pe frontul criptomonedelor. De ce se tem marii bancheri”)

„Munca noastră este destinată să asigure că cetăţenii şi firmele din era digitală vor continua să aibă acces la cea mai sigură formă de bani, cei emişi de o bancă centrală”, a declarat Christine Lagarde, preşedinte a BCE.

Ce va fi e-euro

Euro digital, sau e-euro nu va înlocui numerarul ci îl va completa, asigură BCE.  Oricum, însă, mijloacele elecronice de plată își impun dominația, ca în Suedia, iar BCE trebuie să aibă pregătită varianta unei monede digitale care să întrunească încrederea utilizatorilor.

Vor putea fi constituite depozite în e-euro direct la BCE, ceea ce le va face implicit mai sigure decât pe cele ale băncilor comerciale.

E-euro va fi cel mai probabil folosit în portofele electronice pe care cetăţenii le pot păstra la BCE.

Designul viitoarei monede digitale va fi bazat pe preferinţele utilizatorilor precum şi pe opiniile exprimate de comercianţi şi intermediari – mai spune BCE.

Faza exploratorie este menită să scoată la lumină modificările legislative care ar putea fi necesare şi care vor fi discutate şi decise împreună cu co-legiuitorii europeni.

BCE pregătește momentul încă de anul trecut.

Miza atractivității

BCE promite o utilizare rapidă, facilă şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit.

Miza va fi „convingerea consumatorilor să treacă la un nou mijloc de plată care nu diferă de cele existente în termeni de tratament şi gama serviciilor”, estimează Heike Mai, economist la Deutsche Bank, citat de Agerpres.

„Obiceiurile de plată ale consumatorilor nu se vor schimba odată cu lansarea unui euro digital”, susţine Guido Zimmermann, analist la LBBW.

Obiceiurile se schimbă în ani, însă, timp în care numărul şi formele monedelor electronice va creşte, adaugă analistul.

De exemplu, utilizatorii vor putea efectua viramente sau plăţi între europeni, limitând comisioanele bancare, graţie unui portofel de euro digitali, disponibili 24 de ore din 24.

Băncile centrale vor să aducă stabilitatea în lumea foarte speculativă a monedelor digitale, ale căror cotaţii au înregistrat fluctuaţii semnificative în ultimul an.

„Un euro astăzi trebuie să valoreze un euro mâine, în numerar sau digital”, subliniază BCE.

Instituţia de la Frankfurt trebuie să ţină cont de îngrijorările europenilor cu privire la protecţia vieţii lor private, una dintre principalele preocupări exprimate în sondajele efectuate recent de BCE. Datele ar trebui să fie mai bine protejate cu un euro digital decât cu alternativele propuse de prestatorii privaţi, asigură BCE.

Principalul risc însă este fuga celor care economisesc spre noile forme de monede, care permit evitarea comisioanelor unui cont de economii clasic, ceea ce ar fragiliza băncile din zona euro.

În consecinţă, BCE analizează posibilitatea de a taxa depozitele în monedă la banca centrală, dincolo de un anumit prag, de exemplu 3.000 de euro, a declarat recent Fabio Panetta, membru în comitetul director al BCE. „Vom continua să furnizăm monede”, asigură Fabio Panetta.

Mai multe reglementări și directive eurpene va trebui schimbate, ca și anumite prevederi constituționale ale țărilor membre.

În spatele deciziei unanime a guvernatorilor BCE cu care a fost decis debutul procesului, există o varietate de opinii pe a ceastă temă, asupra cărora au insistat guvernatorii din Portugalia și Irlanda, când a venit vorba de transpunerea strategiei în decizii politice.

„Toți avem păreri, iar unii dintre noi au puncte de vedere diferite”, a declarat Gabriel Makhlouf, membru al Consiliului guvernatorilor, citat de Politico.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: