sâmbătă

20 aprilie, 2024

2 ianuarie, 2016

cercetare subfinantareCercetătorii din domeniul inovării și cercetării aplicate ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit, potrivit unui proiect legislativ inițiat de Sorin Bota și Mihnea Costoiu și semnat de 35 de parlametari, printre care și Ecaterina Andronescu.

Proiectul propune adăugarea a două noi alineate la art.60 din Codul fiscal, articol ce se referă la scutiri aplicate veniturilor.

Acum, sunt scutite de la plata acestui impozit doar două categorii de contribuabili: persoanele cu handicap grav sau accentuat (în cazul unor tipuri de venituri) și softiștii (creatorii de programe de computer).


Cei 35 de parlamentari propun două noi alineate ce introduc această scutire și enumeră condițiile necesare pentru încadrarea în această categorie nouă de beneficiari:

La art. 60 din Codul fiscal se adaugă două alineate:

(3)Prevederile alin. (2) se aplică și în cazul angajaților care activează în domeniul inovării și cerectării aplicate. Cercetarea aplicată reprezintă activitatea orientată spre lărgirea cunoștințelor și spre utilizarea de cunoștințe noi în crearea de noi procese, produse și servicii și în îmbunătățirea lor.

(4) Persoanele care vor beneficia de prevederile prezentei legi trebuie să îndeplinească condițiile legale de cercetător sau cadru didactiv universitar. Aceștia pot fi angajați în institute de cercetare, universități, centre de cercetare și dezvoltare sau societăți comerciale.

Cum argumentează inițiatorii această propunere


“În România se cheltuie pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană, fiind pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.

Judecând după standardele internaţionale, dar şi după nevoile interne, România nu are destui cercetători. Numărul acestora este în scădere în ultimii ani, iar marile companii cu filiale în România se arată reticente în privinţa dezvoltării unor centre de cercetare locală şi a încadrării activităţilor specifice ca activităţi de cercetare-dezvoltare.

Iniţiatorul dorește ca prin această propunere legislativă să încurajeze cercetarea şi inovarea în România, să stimuleze din punct de vedere financiar şi să deschidă noi oportunităţi în dezvoltarea de noi centre”, se spune în expunerea de motive a propunerii înregistrate la Senat.

(DESCARCAȚI AICI PROIECTUL LEGISLATIV)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: