joi

18 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii septembrie 2021 un deficit de 11,5 miliarde euro, cu 47% peste nivelul din primele nouă luni ale anului precedent. Atenție,suma înseamnă deja, după primele trimestre, 4,8% din PIB estimat pentru anul în curs, în condițiile în care prognoza oficială de vară a Comisiei Naționale de specialitate era de -5,5% din PIB pe tot anul.
Reamintim că nivelul de avarie stabilit la nivel european pentru macrostabilitate este de doar -4% din PIB.

Majorarea cu 20% a deficitului pe partea de bunuri (de la -13,56 miliarde euro la -16,28 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 6% a soldului pozitiv la servicii (de la 6,89 miliarde euro la 6,47 miliarde euro).

Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu 47% a deficitului extern (de la -6,7 miliarde euro la -9,8 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+4,5%) a fost atenuată de evoluția negativă la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-2,7%).


Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat cu 17% peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,35 miliarde euro față de -1,16 miliarde euro). Totuși, s-au majorat ceva mai mult sumele încasate decât cele achitate, de unde a rezultat o majorare la 58% a gradului de acoperire pe sectorul de turism (altminteri, relativ redus).

Soldul negativ pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții) a urcat la circa 2,5 miliarde euro, pe fondul unei creșteri importante cu a ieșirilor (+8%), în timp ce intrările s-au mărit ușor mai mult (+9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut moderat (+9%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+27%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,2 miliarde euro, până la numai 0,82 miliarde euro, adică aproape o treime mai puțin).

Gradul de acoperire a datoriei externe, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele nouă luni din 2021 au urcat la 5.279 milioane euro, față de cele doar 1.677 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea,participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4.383 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 896 milioane euro.


Datoria externă totală a scăzut în luna septembrie a anului curent cu peste 1,5 miliarde euro, ajungând la peste 133,6 miliarde euro, cu circa 6,8 miliarde euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Majorarea s-a împărțit în proporție de cinci optimi pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+4,27 miliarde euro) și trei optimi pe segmentul datoriei pe termen scurt (+2,55 miliarde euro).

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a urcat la 294 milioane euro, aproape de cel din luna iulie (după o scădere conjuncturală până la 267 milioane euro în august) și s-a situat mult peste valoarea de 144 milioane euro consemnată la 31.12.2020.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii septembrie 2021 a fost de   17,1%, valoare mai bună decât nivelul de 20,7% consemnat în decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,2 luni, sub cele cele 5,6 luni consemnate la finele anului precedent.

De reținut, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut cu aproape cinci puncte procentuale față de luna anterioară, la 90,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: