joi

2 mai, 2024

3 noiembrie, 2021

Complexul Energetic Hunedoara și-ar putea reduce costurile cu emisiile de CO2, care au contribuit la insolvența companiei, prin înlocuirea treptată a cărbunelui ars în electrocentrala de la Paroșeni cu peleţii produşi din biomasă, de compania norvegiană Arbaflame.

 Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi Bjorn H. Knappskog, director general al companiei Arbaflame, au semnat o scrisoare de intenţie pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroşeni în una sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2, în concordanţă cu obiectivele asumate de Guvernul României pentru atingerea ţintelor tranziţiei energetice, potivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Utilizarea resurselor de biomasă sustenabilă ar urma să contribuie cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2.


În prima parte a anului 2022 vor începe testele pentru a înlocui cărbunele cu peleții produși de Arbaflame. Arbaflame este o companie controlată de familia Knappskog, una dintre cele mai bogate din Norvegia.

Proiectul include pe termen lung şi construirea unei fabrici de producţie a peleţilor în România.

Compania a dezvoltat proiectul Arbaheat, de integrare a unei tehnologii de tratare termică a biomasei în producția centralelor pe cărbune, printr-un consorțiu din care mai face parte și Engie.

Compatibilitatea peleților cu centralele pe cărbune

Peleții din biomasă denumiți Arbacore ard cu o cantitate semnificativ mai redusă de emisii de gaze cu efect de seră și au o „densitate energetică” de 76% din valoarea energetică a cărbunelui, în timp ce peleții albi au aproape jumătate din valoarea energetică a cărbunelui. Nu implică alte cheltuieli de transport, depozitare și manipulare decât ale cărbunelui.


Același echipament pentru pulverizarea și arderea cărbunelui poate fi folosit în continuare, potrivit sursei citate.

Un alt tip de peleți, cei „albi”, au aproape jumătate din valoarea energetică a cărbunelui.

În 2015, Arbaflame a transformat staţia de generare Thunder Bay din Ontario, Canada, care asigură aproape jumătate din necesarul de energie al Ontario, având o capacitate de generare de peste 16 GW. În câteva luni, centrala a trecut de la baza exclusiv pe cărbune la o soluţie 100% regenerabilă, trimiţând un mesaj semnificativ companiilor de producţie de energie din întreaga lume.

Parteneriatul proiectat cu Arbaflame „ presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroșeni cu peleți produși în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. (…) Aducem și o gură de oxigen economic în Valea Jiului, pentru că la Paroșeni se va construi și fabrica în care vor fi produși aceși peleți. Surplusul va fi exportat, astfel că România va avea un beneficiu dublu”, a declarat Vigil Popescu, ministrul demis al Energiei.

La rândul său, Bjørn H. Knappskog, CEO al Arbaflame, a declarat: „Suntem foarte entuziasmați să confirmăm, alături de ministrul Energiei Virgil Popescu, intenția noastră comună de a transforma CET-urile din România, să folosească energie curată.”

La un an de la înființarea sa în 2008, Arbaflame a preluat afacerea cu peleți din biomasă lemnoasă a companiei de stat Equinor, pe atunci Statoil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: