joi

25 aprilie, 2024

29 octombrie, 2019

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a hotărât să solicite intrarea voluntară în procedură de insolvenţă, pentru a se proteja de dificultățile financiare.

Intrarea în insolvență face improbabilă reangajarea la CEH a minerilor care s-au  blocat în minele Paroșeni și Uricani, care aparțin Societății de Închidere a Minelor și unde se va înceta orice activitate anul viitor.

Minerii protestează pentru că situația lor este neclară, în absența reglementăriloe privind salariile compensatorii și alte drepturi.


„Consiliul de administraţie al Complexului a hotărât intrarea în insolvenţă, o cerere voluntară, pe lângă procesul care va urma pe data de 31 octombrie, unde ni se cere insolvenţa de către creditori”, a declarat preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, citat de Agerpres.

Decizia CEH survine cu doar trei zile înainte de judecarea, pe 31 octombrie, la Tribunalul Hunedoara, a cererii depuse de mai mulţi creditori ai complexului, care de asemenea solicită intrarea acestuia în insolvenţă.

CE Hunedoara se confruntă cu mari dificultăți financiare de mai mulți ani, în care a acumulat datorii de peste 1,6 miliarde de lei, în ciuda ajutoarelor de stat. Compania trebuie să înapoieze statului echivalentul a 60 de milioane de euro – un ajutor de stat declarat ilegal de comisia Europeană.

(Citiți și: „Ajutor de stat ilegal / Comisia Europeană obligă România să recupereze 60 de milioane euro de la CE Hunedoara”)

În primul semestru CEH a înregistrat pierderi de peste 270 milioane lei. Are circa 4000 de angajați.


Sindicatul CEH consideră că intrarea în insolvenţă a CEH ar putea fi singura soluţie pentru ca această societate să mai poată funcţiona, iar minerii şi energeticienii de la termocentralele Mintia şi Paroşeni să-şi poată lua salariile pe timpul iernii care se apropie.

Minerii continua protestul în subteran

Peste 100 de mineri de la exploatările de cărbune Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, continuă să protesteze în subteranul celor două mine pentru a doua zi consecutiv, nemulţumiţi de faptul că nu există soluţii compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi la începutul anului viitor.

Minele Paroșemni și Uricani urmează să se închidă și aparțin Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ). Conflictul ar urma să fie soluționat marți la Hunedoara, la Comisia de dialog social.

Protestatarii, care au rămas peste noapte în subteran, solicită adoptarea unei noi ordonanțe, ca Ordonanţa 36, care le-a garantat, până la 31 decembrie 2018, plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp.

De asemenea, ordonanța le asigura angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pentru cei care nu se pot pensiona încă.

„Protestul continuă. În subteranul minei Paroşeni se află 60 de mineri, iar la Uricani sunt 42 de angajaţi. O parte dintre cei aflaţi în subteran au asigurat şi condiţiile de securitate ale exploatărilor miniere, efectuând reviziile necesare la instalaţiile principale, cum ar fi cele de la puţul de acces, s-a tras apa din galerii, s-a măsurat concentraţia de gaz din galerii”, a declarat  preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos, pentru Agerpres.

Minele Paroşeni şi Uricani au intrat, de la sfârşitul lunii decembrie 2017, în program de închidere şi ecologizare, în 2018 şi 2019 aici efectuându-se lucrări de punere în siguranţă a zăcămintelor de cărbune şi de drenaj al apei din galerii.

Din anul 2020 ar trebui oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: