joi

28 martie, 2024

27 aprilie, 2022

Principalul oponent ai interzicerii importurilor de petrol rusești, Germania, și-a atenuat opoziția față de această decizie. Schimbarea de atitudine apare după conturarea unui proiect comun cu Polonia.

Un alt oponent, Ungaria, așteaptă soluții alternative de la UE înainte să fie de acord cu noile sancțiuni care vor fi impuse Rusiei.

Ambasadorii UE nu au discutat și nici măcar nu au văzut cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuia să îl depună până miercuri, anunță Euractiv.


Petrolul și produsele petroliere au reprezentat anul trecut peste o treime din veniturile din export ale Moscovei.

În prezent, Europa cheltuiește aproximativ 450 de milioane de dolari pe zi pe țiței și produse rafinate rusești, aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pe gaz și aproximativ 25 de milioane de dolari pe cărbune, potrivit think-tank-ului Bruegel.

Polonia ajută Germania să scape de dependența de petrol rusesc

Mulțumită eforturilor de diversificare a furnizorilor de petrol și cu sprijinul guvernului polonez, Germania este la câteva zile de a fi independentă de petrolul din Rusia, anunța marți vicecancelarul Robert Habeck.

În 2021, importurile de petrol din Rusia au constituit aproximativ 35% din consumul de petrol al Germaniei, în timp ce rafinăriile est-germane din Schwedt, deținute de compania de stat rusă Rosneft, și Leuna, se bazează în întregime pe țițeiul rusesc.


Având în vedere rolul critic al acestor rafinării pentru Germania și Europa de Est, Berlinul a fost reticent în a sprijini un embargo petrolier.

Robert Habeck a fost marți în Polonia, unde s-a întâlnit cu omologul său, Anna Moskwa. Cei doi au pus bazele unei ”cooperări intensificate în domeniul petrolului”. În practică, aceasta va implica noi țări furnizoare și noi contracte de aprovizionare.

Guvernul polonez face eforturi maxime pentru ca toate căile de transport de țiței să fie activate pentru a înlocui țițeiul rusesc pe care rafinăriile germane Leuna și Schwedt îl transformă în combustibil.

Portul polonez Gdansk va juca un rol esențial în acest demers, o parte consistentă de cacitate urmând să fie arondată descărcării transporturilor de petrol care vor aproviziona rafinăriile din estul Germaniei.

Ungaria așteaptă soluții alternative de la UE

Între timp, și Ungaria, care la început s-a opus vehement oricărei discuții despre un embargo energetic, pare să-și fi atenuat oarecum opoziția.

Potrivit Eurostat, în 2020, Ungaria a importat 44,6% din petrolul său din Rusia.

Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului, a declarat săptămâna trecută că guvernul ungar „ar dori să vadă ce propuneri sunt pe masă și dacă aceste propuneri includ alternative pentru înlocuirea materiilor prime din Rusia”.

Gergely Gulyás a respins în totalitate embargoul asupra gazelor, pe care îl descrie ca fiind „inutil”, el a afirmat că „situația nu este cu mult mai bună pentru petrol, dar există puțin mai multe alternative”.

El a subliniat că ”o conversie” a rafinăriei de petrol MOL din Százhalombatta, Ungaria, ar dura câteva luni și va costa sute de miliarde de forinți.

Ar fi necesar să vedem de unde și în ce cantități ar putea asigura UE livrări alternative de petrol Ungariei, dar și la ce preț. „Nu vedem asta astăzi și fără astfel de informații este iresponsabil să vorbim despre sancțiuni în orice alt domeniu”, a precizat șeful de cabinet al premierului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: