miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iunie, 2016

tvrCele 17 milioane de franci elvețieni (CHF) pe care TVR le datorează Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) vor fi plătite de la buget, potrivit unui proiect de OUG care va reglementa cadrul legal de plată a acestor restanțe.

Ordonanța “nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat”, menționează Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

Proiectul modifică articolul 41, prin introducerea unei precizări (partea bolduită):


„(1) Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziţionarea de echipamente şi piese de schimb radio şi televiziune, materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii specifice, pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes naţional; pentru achitarea cotizaţiilor cuvenite organizaţiilor guvernamentale internaţionale; pentru plata obligațiilor financiare ale Societății Române de Televiziune către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune reprezentând, contributii, taxe, cotizatii, abonamente, licente pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de stiri, transmisii şi cheltuieli tehnice, precum şi orice alte cheltuieli care reies din statutul de membru.”

EBU a început procedura de excludere a României din organizație

Neplata restanțelor către EBU a dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision și la inițierea procedurii de excludere a SRTv din organizație.

Dacă nu vor fi plătite restanțele, TVR nu mai are acces la difuzarea unor evenimente culturale și sportive internaționale importante, printre care și transmiterea Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an.

TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii provenind din anii 2011 şi 2012. Ultima plată, în valoare de 250.000 de euro, a fost făcută în luna ianuarie a acestui an, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi.

Decizia EBU a fost luată după ce un termen dat autorităților române de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat pe 20 aprilie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

TVR risca să piardă  accesul și la alte servicii oferite de EBU, inclusiv schimburi cu Eurovision News și Sport News, dreptul de a difuza evenimente sportive specifice, expertiza juridică, tehnică și de cercetare și servicii de lobby.

SRTv este membru activ în cadrul EBU din 1993. Între 2002 și 2006, a fost membru în Consiliul de Administrație EBU și a beneficiat permanent de rețeaua EUROVISION, care asigură schimbul de știri și programe sportive (Jocurile Olimpice, Campionate mondiale de fotbal, Campionate de patinaj artistic) între membrii EBU, precum și de baza de date a EBU, de consultanță gratuită, de cursuri de pregătire profesională și de expertiză tehnică.

Etichete: , , , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: