Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, joi seară, la începutul şedinţei de Guvern, că lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru eşalonarea la plată a obligaţiilor bugetară, precizând că această eşalonare se acordă numai pentru datoriile acumulate de la intrarea în starea de urgenţă şi până pe 25 octombrie.
Anunțul apare la câteva ore după ce ministrul de Finanțe preciza, într-o conferință de presă online, că Guvernul nu va prelungi termenul de plată pentru obligațiile fiscale după data de 25 octombrie.
Premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe ministrul Florin Cîţu la începutul ședinței de guvern ce se va întâmpla după data de 25 octombrie cu obligaţiile bugetare, deoarece există o anumită îngrijorare în rândul mediului de afaceri din acest motiv.
“Am fost la mai multe reuniuni cu mediul de afaceri şi există o anumită îngrijorare şi aşteptare legată de data de 25 octombrie, data la care expiră termenul pe care l-am stabilit şi aş vrea să ştiu exact la ce să se aştepte mediul de afaceri după 25 octombrie”, a afirmat Orban.
Ministrul Finanţelor a explicat că se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru eşalonarea la plată a obligaţiilor bugetare.
“Deja la Ministerul de Finanţe se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată în formă simplificată a obligaţiilor bugetare. Ştim foarte bine că pe 25 octombrie o parte din aceste măsuri expiră, dar în acelaşi ştim foarte bine că există sectoare în economie care încă nu şi-au revenit 100%. Avem această ordonanţă care va reglementa eşalonarea la plată în formă simplificată, este o eşalonare care se acordă pe o perioadă de 12 luni de zile pentru obligaţii bugetare acumulate la data intrării în starea de urgenţă până în data de 25 octombrie 2020 inclusiv. Deci pe toată această perioadă dacă s-au acumulat obligaţii, putem să le eşalonăm, condiţia ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale la intrarea în starea de urgenţă, să fi fost totuşi buni plătitori înainte de declararea stării de urgenţă”, a afirmat Florin Cîţu.
El a mai spus că Ministerul Finanţelor are în vedere şi o măsură pentru sectorul Horeca.
“Pentru Horeca propunem şi vom avea tot o ordonanţă de urgenţă să se scutească de la plata impozitului pentru perioada rămasă până la finalul anului 2020. Impozitul specific. A fost scutit pe perioada stării de urgenţă şi propunem să mergem până la finalul anului”, a explicat ministrul Finanţelor.
El a menţionat şi o altă măsură care va fi luată şi anume acordarea competenţelor autorităţilor locale ca până la data de 1 decembrie să adopte hotărâri de reducere a impozitului şi a taxei pe clădiri până la 50%.
“Varianta la care până acum ne-am gândit, dar vom vedea care va fi forma finală, acordarea competenţelor autorităţilor locale ca până la 1 decembrie 2020 să adopte hotărâri de reducere a impozitului şi taxei pe clădiri până la 50% din impozitul anului 2020. În acelaşi sens, contribuabilii vor depune cereri de aprobare a reducerii până la data de 15 decembrie 2020. Asta este varianta cu care lucrăm acum, dar detaliile le discutăm săptămâna viitoare”, a afirmat Florin Cîţu.