Preşedintele Letoniei, Egils Levits (foto), care are drept de iniţiativă legislativă, a prezentat luni un proiect de lege prin care Biserica Ortodoxă letonă își va căpăta independența și va trebui să rupă formal toate legăturile cu Patriarhia de la Moscova, anunță EFE, citată de Agerpres.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de parlament în procedură de urgenţă.
Biserica Ortodoxă Letonă este cea de-a treia denominațiune creștină din Letonia ca număr de aderenți (19%), aceștia provenind în special din rândul minorității vorbitoare de limba rusă.
Luteranismul (34%) este principala confesiune creștină din rândul etnicilor letoni, urmată de romano-catolicismul (25%.
Letonia, fostă republică sovietică acum membră a UE şi NATO, are o populaţie de sub două milioane de locuitori.
„Prin acest amendament legislativ, statul leton va recunoaște că Biserica ortodoxă a Letoniei este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influență sau putere a patriarhului Moscovei asupra Bisericii noastre ortodoxe”, a declarat preşedintele Egils Levits.
În prezent, Biserica ortodoxă letonă este loială formal patriarhului Moscovei, Kirill, acuzat în Occident că este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi că sprijină agresiunea militară contra Ucrainei.
Totuşi, Valdis Teraudkalns, profesor de teologie la Universitatea din Riga, atrage atenţia că, deşi nici lui nu-i place atitudinea lui Kirill sau cea a Bisericii ortodoxe ruse, propunerea preşedintelui leton constituie în opinia sa o interferenţă în separaţia dintre Biserică şi Stat în Letonia.
***