marți

16 iulie, 2024

5 august, 2020

Comisia Europeană a pus în dezbatere publică două proiecte de revizuire a unor directive, privind energia regenerabilă respectiv eficiența energetică, pentru a grăbi aplicarea Pactului Ecologic European „Green Deal” .

Cea dintâi directivă este menită să ridice ținta producției de energie din resurse regenerabile „la cel cel puțin 50% și spre 55%, într-un mod responsabil, până în 2030”, de la 32% la cât este stabilită în prezent.


Proiectul de directivă revizuită privind eficiența energetică urmărește să adapteze prevederile variantei în vigoare acum la noua țintă a ponderii producției din regenerabile, în condițiile în care ținta actuală de îmbunătățire a eficiențe energetice este de 32,5%.

Comisia consideră că revizuirea celor două directive este nececară pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor ambițioase în materie de climă și de mediu ale Green Deal, al cărui principal obiectiv este atingereea neutralității privind emisiile de carbon.

La solicitarea Comisiei Europene, România și-a crescut ponderea energiei din rurse regenerabile până la 30,7% până în 2030, potrivit celei mai recente variante a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC.)

„Există o diferență între ținta de regenerabile de 32% asumată la nivelul UE și cea rezultată conform planurilor statelor membre, care se situează între 30,4% și 31,9%”, spune documentul citat, publicat în ianuarie.


Cele două proiecte de directivă sunt în dezbatere publică până în 21 septembrie şi sunt prezentate sub forma unor foi de parcurs, care includ evaluarea impactului aplicării propunerilor.

 (Descărcaţi de AICI documentul UE Revision of the Renewable Energy Directive (EU) 2018/2001 Inception Impact Assessment)

Şi:

(Descărcați de AICI documentul UE Review of energy efficiency Directive 2012/27/ EU  Combined Evaluation Roadmap / Inception Impact Assessment)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: