miercuri

24 aprilie, 2024

21 aprilie, 2015

liviu dragneaProgramul Naţional de cadastru va fi lansat săptămâna viitoare şi va costa 1,2-1,3 miliarde de euro, din care 300 milioane euro vor fi din fonduri europene, iar restul va fi asigurat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru.

„Programul Naţional de cadastru nu va fi finanţat în totalitate din Programul Operaţional Regional. Cu greu am făcut să facem ca Comisia Europeană să accepte finanţarea din bani europeni a acestui program. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferenţa de până la un miliard două sute, un miliard trei sute de milioane, va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru”, a declarat ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Potrivit modificărilor aduse legislației, veniturile pe care agenţia le încasa nu mai merg la bugetul de stat, ci rămân la dispoziţia agenţiei cu scopul utilizării numai pentru finanţarea programului.


Dragnea şi-a exprimat speranţa că Ministerul de Finanţe va semna proiectul hotărârii de guvern, având în vedere că în urma discuţiilor dintre cele două ministere au fost lămurite toate aspectele financiare şi de angajare a personalului.

 „Este un program ultra-necesar ce se va întinde pe 7-8 ani. Vom stabili şi modul în care se prioritizează localităţile, vrem să mergem pe principiul cadastrului general, adică atunci când se ia o unitate administrativ teritorială se face cadastru complet, nu pe categorii:, extravilan, intravilan”, a spus ministrul.

Liviu Dragnea a făcut aceste precizări în cadrul unui forum pe tema fondurilor europene. În acest context, el a prezentat valoarea finanţării totale a POR în perioada 2014-2020 care, potrivit lui Dragnea, este cu 3.584 milioane de euro mai mare comparativ cu alocarea 2007-2013, respectiv 8.250 milioane de euro.

POR 2014-2020 este structurat pe 12 axe prioritare şi va finanţa noi tipuri de investiţii, cum ar fi: centre de transfer tehnologic, eficienţa energetică în clădiri publice, iluminat public, pentru mobilitate urbană, regenerare socială şi economică a comunităţilor marginalizate şi a zonelor sărace, creşe, grădiniţe, 3 spitale regionale etc.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: