luni

22 aprilie, 2024

22 decembrie, 2021

Persoanele fizice interesate să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice se pot adresa instalatorilor validați în vederea înscrierii în program, începând de astăzi, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Bugetul alocat pentru acest program de ridică la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar în plus, pentru a crește șansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicația informatică, se va permite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.

”Începând cu data de 22 decembrie 2021, ora 10:00,  persoanele fizice interesate să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice se pot adresa instalatorilor validați în vederea înscrierii în program”, transmite minsterul.


Potrivit MMAP, scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național.

Finanțarea se acordă în pondere de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanțată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt cele cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (având ca principale părți componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ), cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Implementarea proiectului se va realiza în cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice și obținerea certificatului de racordare.


Monitorizarea finanțării acordate în cadrul Programului, a investițiilor realizate, precum și a respectării condițiilor prevăzute în Ghidul de finanțare se face de AFM, pe o perioadă de șase ani de la data obținerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.

AFM a publicat, pe site-ul instituției, lista instalatorilor validați în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: