joi

25 aprilie, 2024

6 septembrie, 2021

foto: tellerreport.com

Cele mai mari 36 din Europa înregistrează profituri de circa 94 de miliarde de euro anual în paradisurile fiscale, dar circa 5 miliarde din acestea s-ar transforma în venituri fiscale ale țărilor de origine, dacă s-ar aplica un impozit minim  global pe profit de 15%, potrivit unui raport al EU Tax Observatory.

Impozitele recuperate ar însemna circa 13% din impozitul plătit în prezent de bănci.

Veniturile colectate ar fi crește până la 6-9 miliarde de euro la o rată de 21%, dar guvernele lumii abia au căzut de acord pentru nivelul de 15%.

Campionii paradisurilor fiscale


Oproporție de 65% din profiturile băncilor provine din activitatea din afara granițelor țării de origine și doar restul de circa  50 de miliarde din activitățile de pe piața internă

Grupul britanic HSBC a înregistrat cea mai mare proporție a profiturilor înaintea impozitării înregistrate în paradisurile fiscale, 58%, urmat de italienii de la Monte dei Paschi, Standard Cartered și Deutesche Nank

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

HSBC este pe primul loc și în statistica anilor 2018 – 2020 privind cele mai mari grupuri bancare profitoare ale paradoxurilor fiscale, cu 62% din profiturile sale înainte de impozitare.


Monte dei Paschi (BMPS) care se situează pe poziţia a doua cu 49,8%, dar a avut cea mai mare creștere (19,4%) a profiturilor în paradisuri față de perioada 2014-2016.

Grupul german Deutsche Bank, deși este pe locul 4 ca volum al profiturilor paradisiace, a avut cea mai mare scădere a acestora în 2018-2020 față de 2014-2016

De altfel, cele mai multe (16) dintre cele 36 de bănci analizate și-au diminuat proporția de profituri din paradisuri, dar nu sunt departe, împreună, cele care și-au crescut „prezența” acolo (8) și cele care și-au conservat-o în aceeași proporție.

(Citiți și: „Marile bănci europene continuă practica parcării profiturilor în paradisuri fiscale – raport EU Tax Observatory ”)

„Profitabilitatea băncilor în paradisurile fiscale este anormal de mare: 238.000 de euro pe angajat, în comparație cu 65.000 de euro pe angajat în alte ţări. Asta sugerează că profiturile înregistrate în paradisuri fiscale sunt în primul rând cele transferate din ţările unde sunt obținute”, spune un raport al EU Tax Observatory, publicat luni.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: