marți

16 aprilie, 2024

6 septembrie, 2021

Marile bănci din Europa continuă să își trimită profiturile în paradisuri fiscale, o tendinţă care nu s-a schimbat după 2014 în pofida faptului că au devenit obligatorii raportările pentru fiecare ţară în parte, arată un raport publicat luni de EU Tax Observatory, anunță Reuters.

Potrivit acestui institut de cercetare cofinanţat de Comisia Europeană, datele publicate de 36 de mari bănci europene în perioada 2014-2020 arată că au înregistrat în fiecare an profituri de 20 de miliarde de euro (14% din profiturile lor totale) în 17 jurisdicții cu fiscalitate deosebit de favorabilă, chiar dacă au foarte puţini angajaţi acolo.

Raportul arată că profiturile contabilizate de bănci în paradisurile fiscale se ridică la 238.000 de euro pe angajat, comparativ cu 65.000 de euro pe angajat în alte ţări. „Asta sugerează că profiturile înregistrate paradisuri fiscale sunt în principal transferate din ţările unde are loc producţia serviciilor”, estimează experţii EU Tax Observatory.


Printre marile bănci identificate că utilizează această practică se numără în special grupul britanic HSBC – peste 62% din profiturile sale înainte de impozitare au fost contabilizate în paradisuri fiscale între 2018 şi 2020. Pe poziția a doua se situează,  cu 49,8% din profituri trimise în paradisuri fiscale, grupul italian Monte dei Paschi (BMPS).

Banca britanică Standard Chartered (29,8%) este pe locul trei, urmată de grupurile germane Deutsche Bank şi NordLB, pe locurile patru şi cinci.

În rândul băncilor franceze, Société Générale este cea mai expusă, cu 13,8% din profituri contabilizate în paradisuri fiscale, urmată de Crédit Agricole (11,5%) şi BNP Paribas (6,9%).

EU Tax Observatory remarcă faptul că cele trei bănci franceze şi-au redus totuși activitatea în paradisurile fiscale comparativ cu perioada 2014-2016.


Paradisurile fiscale au devenit un subiect major de discuție în condiţiile în care guvernele europene, aflate în criză de venituri şi forțate să acopere pagubele provocate în economie de pandemia de COVID-19, încearcă să cadă de acord asupra unui impozit minim pe companii valabil la nivel global.

„Inţiative mai ambiţioase, precum un impozit minim pe companii de 25%, ar putea fi necesare pentru a reduce utilizarea paradisurilor fiscale de către sectorul bancar”, subliniază raportul EU Tax Observatory.

Experţii acestui institut au calculat că un impozit minim de 15% pe bănci ar permite ţărilor europene să genereze venituri suplimentare cuprinse între trei şi cinci miliarde de euro, o cifră care s-ar tripla pentru a ajunge undeva între 10 şi 13 miliarde euro cu o rată de impozitare de 25%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: