miercuri

24 aprilie, 2024

13 mai, 2019

Conducerea Romgaz (SNG) justifică stagnarea veniturilor și scăderea profitului în 2019 cu obligația de livra o parte din producţia sa de gaze naturale la preţul plafonat de 68 lei / MWh, prin OUG 114 modificată

SNG va livra 30% din producţia sa de gaze din perioada mai-decembrie la preţul reglementat pentru consumul populaţiei şi al termocentralelor, potrivit unui document al companiei citat de Agerpres.


Compania şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 899 milioane de lei, în scădere cu 34% faţă de cel realizat în 2018.

Unul dintre acționarii semnificativi ai SNG, SIF Moldova, a cerut clarificări referitoare la faptul că Romgaz a bugetat venituri din vânzarea de gaze din producţia internă în creştere de doar 0,2% faţă de anul precedent.

De asemenea, investitorii au dorit să afle de ce compania şi-a planificat venituri în stagnare din producţia de energie electrică pentru anii 2020 şi 2021, având în vedere faptul că, de anul viitor, ar trebui să intre în funcţiune noua centrală de la Iernut.

Oficialii Romgaz (SNG) răspund că, spre deosebire de anul 2018, când piaţa de gaze era complet liberalizată la producătorii interni, prin OUG 118/2018 şi OUG 19/2019, o cantitate semnificativă din producţia de gaze a companiei va fi vândută la preţ plafonat în acest an.


„Ponderea gazelor livrate de Romgaz pentru consum casnic şi PET (producători de energie termică – n.r.) la preţ reglementat reprezintă 30% din producţia totală (extrasă) estimată pentru cele opt luni rămase”, potrivit documentului citat.

Totodată, Romgaz precizează că veniturile din livrările de energie electrică în 2020 şi 2021 sunt superioare celor din 2019.

„Veniturile de energie electrică reprezintă circa 5% din veniturile de exploatare (în anul 2019), iar în anii 2020 şi 2021 ponderea acestora creşte la 8%. Intrarea în funcţiune a centralei noi în trimestrul întâi din 2020 presupune o perioadă de probe tehnice, perioadă în care nu va funcţiona la capacitate maximă”, se mai arată în răspunsul Romgaz.

În primul trimestru din 2019, Romgaz a extras o cantitate de gaze naturale de 1,43 miliarde de metri cubi cu 4,8% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar gazul metan extras din producția internă către terți a fost cu 0,9% mai mare, până la 16,23 TWh echivalent.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al SNG pe 2019 va fi discutat de acţionarii companiei în adunarea lor generală din 17 mai.

Statul român deţine, prin Ministerul Energiei, 70% din acţiunile Romgaz, restul fiind tranzacţionate la bursă.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: