joi

25 aprilie, 2024

6 februarie, 2020

OMV Petrom (SNP) a obţinut în 2019 un profit net de 3,635 miliarde de lei, cu 11% mai mic decât în 2018, ca urmare a înregistrării în avans a unor costuri de ecologizare a rafinăriei Arpechim şi a deprecierii zăcămintelor clasificate pentru vânzare.

„Elementele speciale” care au redus profitul „cuprind cheltuieli nete în valoare de 370 milioane lei, în principal legate de costurile viitoare estimate pentru remedierea solului în legătură cu rafinăria Arpechim înregistrate în T3 2019, precum și deprecierea activelor deținute pentru vânzare în sectorul de explorare și producție de hidrocarburi înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut”, spune raportul SNP publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) marţi dimineaţă.

Totuşi, conducerea OMV Petrom (SNP) propune un dividend brut mai mare cu circa 15%, până la 0,031 lei pe acţiune. Majoritatea acţiunilor este deţinută de grupul austriac OMV (peste 51%, iar Statul Român controlează peste 28,3%, prin Ministerul Economiei şi Energiei.


Vânzările consolidate au crescut cu 13% faţă de 2018, până la 25,48 miliarde de lei, mai ales ca urmare volumelor de gaze naturale vândute la preţrui mai mari pe piaţa liberă, în condiţiile în care OUG 114 / 2018 a obligat producătorii de gaze să vândă pentru populaţie la un preţ plafonat.

De asemenea, vânzările de electricitate s-au făcut la prețuri mai mari, deși profitul acestora a fost plafonat de Autoritatea din domeniu, în consecința aceleiași OUG 114. e a determinată, în principal, de volume de vânzări mai mari de gaze naturale și produse petroliere.

Totuși, rezultatul din exploatare pentru anul 2019 s-a diminuat cu 19%, până la 4,245 miliarde de lei, „influențat în principal de condițiile de piață nefavorabile, precum și de cheltuielile speciale nete din 2019”, spune raportul SNP.

Pe de altă parte, conducătorii companiei s-au declarat „dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat și salutăm inițiativele de accelerare a reîntoarecerii la o piață liberalizată aduse de OUG 1/2020. Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activitățile offshore”.


Alte rezultate preliminare pe 2019 din raportul SNP:

  • Producția totală de hidrocarburi a scăzut cu 5,1% față de 2018, până la 55,35 milioane barili echivalent petrol (bep), scăderea celei de gaze naturale fiind de 7%.
  • În schimb, a scăzut şi costul de producție cu 3% până de 10,90 USD/bep, „în principal datorită evoluției favorabile a ratei cursului de schimb valutar”.
  • Pe sectorul Downstream marja de rafinare OMV Petrom a scăzut cu 26%, până la 4,67 USD/bbl, sub influența evoluțiilor prețurilor internaționale ale produselor petroliere și ale țițeiului
  • Volumul vânzărilor de gaze naturale către terți au crescut cu 16%, prin intensificarea activității de trading și creșterea numărului de clienți B2B
  • Producția netă de energie electrică a fost de 3,40 TWh, reprezentând 6% din producția de electricitate a României.
  • Investițiile de explorare au scăzut până la 427 milioane lei, „din cauza scăderii activității de foraj de sonde de explorare, parțial contrabalansate de achizitia de date seismice în blocul VIII – Urziceni est”.
  • Cheltuielile de explorare au crescut până la 238 milioane de lei, „reflectând achiziția de date seismice în blocul VIII – Urziceni est și creșterea activităților de geologie și geofizică”.
  • Investitiile, inclusiv cele de explorare „și evaluare capitalizate”, de 3,269 miliarde de lei, au reprezentat 77% din totalul investitiilor la nivel de Grup pentru 2019, fiind cu 4% mai mari decât în 2018, „în principal ca urmare a recunoașterii de active pentru un contract pe termen lung”
  • În 2019 s-a finalizat forajul a 100 de sonde noi și „sidetrack-uri”, dintre care doua sonde de explorare.
  • „Am finalizat cu succes o noua campanie de foraj offshore de mica adancime, inclusiv sonda cu cel mai lung traiect din portofoliul OMV Petrom”, mai spune raportul citat.

Rezervele și rata de înlocuire

La 31 decembrie 2019, rezervele totale dovedite de țiței și gaze din portofoliul Grupului OMV Petrom erau de 504 milioane bep (din care 477 mil. bep în România).
Rezervele dovedite și probabile de țiței și gaze însumau 786 milioane bep (din care 743 mil. bep în România).
Rata medie de înlocuire la nivelul Grupului a rezervelor, calculată pe ultimii trei ani, a crescut la 42% în 2019 (2018: 38%), iar în Romania aceasta a crescut la 38% (2018: 34%).
Pentru anul 2019, calculat individual, rata de înlocuire a rezervelor la nivel de Grup a crescut la 49% (2018: 42%), iar în Romania a fost de 39,5% (2018: 40%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: