Uniunea Profesorilor de Informatică din România (UPIR), organizație din care fac parte peste șapte sute de cadre didactice, solicită Ministerului Educației să includă în în planurile-cadru pentru liceu câte o oră de algoritmi și programare.
”Informatica trebuie să aibă un loc important în planul cadru la liceu, indiferent de profil, de aceea susținem existența a unei ore de algoritmi și bazele programării pe tot parcursul claselor IX-XII, în toate clasele de liceu. Aceasta va continua, de fapt, planul cadru existent în prezent la gimnaziu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de UPIR.
Ei solicită totodată ca în proba multidisciplinară de bacalaureat să existe și elemente de algoritmi și programare.
Statisticile actuale arată că este o criză acută de specialiști și oameni cu minime competențe IT&C, iar cetățenii români sunt pe ultimul loc în Europa în privința competențelor digitale, avertizează profesorii de informatică.
”De aceea facem un demers către MEN, să acorde importanța cuvenită informaticii în examenele de sfârșit de ciclu de învățământ și în trunchiul comun al planului cadru”, susțin ei.
UPIR invocă totodată un document realizat împreună cu ANIS, transmis către minister de mai bine de un an.
Asociația Patronală a Industriei de Software și servicii (ANIS) a solicitat introducerea orelor obligatorii de Tehnologia Informației și Comunicării (TIC) pentru toți elevii de liceu, indiferent de profil.
„Menționăm că țara noastră se situează pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce privește gradul de digitalizare a societății, conform indicelui DESI, ce integrează și o componentă de educație. Un pas sigur pe care îl putem face astăzi spre acest deziderat constă în dezvoltarea competențelor digitale ale absolvenților de liceu și învățământ universitar, iar introducerea orelor de TIC în licee, indiferent de profilul absolvit, reprezintă o necesitate”, a declarat Mihai Matei, președintele ANIS.
Orele obligatorii de TIC pentru învățământul teoretic, vocațional, tehnologic, profesional, indiferent de profil sunt necesare “întrucât competențele avansate de tehnologie a informației sunt esențiale tuturor cetățenilor, iar IT-ul devine parte, în ritm accelerat, din toate industriile.
***
Un răspuns
O singura ora este mult prea putzin ! Ar trebui ca sa se prevada cel putin 2 ore saptamanal, plus o ora saptamanal de „practica” in fata computerului. Este minimul acceptabil in ziua de astazi, in care a nu intelege cum functioneaza in mare un PC sau comanda printr-un microchip echivaleaza cu necunoasterea functionarii majoritatii mijloacelor tehnice din viata de zi cu zi.