marți

23 aprilie, 2024

18 mai, 2022

Președintele ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și servicii, Mihai Matei, a vorbit marți despre ”provocările și componentele pe care ar trebuie să ne concentrăm” pentru a crește impactul industriei IT în economie. El spune că IT-ul este o industrie cu mult potențial, poate ajunge la 10% din PIB.

Prezentarea a fost făcută la conferința ”România și industriile de vârf. Cum putem folosi oportunitatea resetării accelerate a economiei europene”, organizată de CursDeGuvernare marți, 17 mai 2022.

În primul rând, spune Mihai Matei, avem o problemă foarte mare cu forța de muncă.


”Este o resursă strategică. Se tot vehiculează în spațiul public renunțarea la scutirile pentru programatori. Realitatea este că dacă am renunța la scutirile acestea astăzi, România ar deveni mult mai puțin competitivă față de concurenții regionali, Polonia, Bulgaria, Moldova etc.

De asemenea, veniturile pe care le-ar aduce la bugetul de stat această renunțare ar fi absolut infime. Problema mai mare pe care o vedem noi și este un trend care accelerează este cea a muncii sub alte forme, PFA-uri și micro-întreprinderi. O mare parte din forța de muncă lucrează sub această formă.

Nu se plătesc taxe sau se plătesc mult mai puține taxe decât se plătesc pentru un regim normal de muncă. În momentul în care ne uităm la renunțarea unor facilități, dar nu ne uităm la acest fenomen, s-ar putea să lovim tot în aceia care sunt corecți, în companiile care plătesc taxele și păstrează valoarea aici”.

A doua componentă, educația, cred că este Cenușăreasa României.


Al treilea lucru: S-a menționat despre inovare, aici aș vrea să vă rog să vă gândiți la o țară inovatoare, SUA, Israel, să ne uităm la câte din inovațiile în tehnologie din aceste țări s-au întâmplat prin intervenția sectorului public, prin fonduri alocate sectorului public. Inovația nu se naște în instituții publice. Inovația se naște în mediul privat.

Această abordare intervenționistă și centralizată a inovării nu are cum să funcționeze. E nevoie de un mediu antreprenorial puternic, de încurajarea investițiilor riscante în tehnologie, în mediul privat.

Cunosc foarte bine sistemul de cercetare din România, e un cal care cară fân ca să hrănească același cal.. Programul Nucleu, sunt o grămadă de astfel de programe… Finanțăm un sistem de cercetare care nu a produs rezultate. Istoric, avem 30 de ani de sistem național de cercetare care are niște rezultate absolut mediocre.

Ultimul subiect: digitalizarea serviciilor publice. Mai avem nevoie de o reformă a legii semnăturii electronice. E important să democratizăm această semnătură electronică. Avem de 30 de ani legislația semnăturii electronice. Sunt recunoscute doar cele calificate. Trebuie să facem un pas și să avem și alte tehnologii recunoscute în această piață. Și, bineînțeles, legislația privind interoperabilitatea care într-un final este în Parlament.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: