12 mai, 2015

SENAT - CAMERA DEPUTATILOR - SEDINTA COMUNAPremierul Victor Ponta a anunțat luni seara, la Digi 24, că Guvernul va discuta miercuri un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA sau PFI. Măsura ar urma să stopeze procesele pe care companiile le au cu ANAF, și ar reglementa un”moment zero” cu data de 01 iulie.

Oficial, premierul Ponta spune că măsura este urmare a faptului că sunt deschise multe procese între ANAF şi diverşi contribuabili, iar ”costul proceselor depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi”.

În realitate, măsura vine în ajutorul ANAF, instituția pierzând pe bandă rulantă procesele intentate de contribuabili împotriva deciziilor inspectorilor de Fisc. Și nu schimbă nimic pe viitor în materie de fiscalitate.

Anunțul premierului Ponta


Premierul Victor Ponta a afirmat la Digi 24 că proiectul va fi discutat în şedinţa de miercuri şi va reglementa situaţia obligaţiilor apărute până la 1 iunie.

Miercuri trebuie să fie în şedinţa de guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut, până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege. Sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e for decizional… Noi vrem să facem un moment T0: dom’le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1 iunie, oricine greşeşte plăteşte, a afirmat premierul Ponta.

Dan Bădin, Deloitte: ”Probabil vor exista norme de aplicare”

Partener coordonator Servicii fiscale și juridice Deloitte, Dan Bădin este convins că proiectul nu se va adresa exclusiv celor care au deschis litigii cu ANAF și că viitoarea lege trebuie explicată foarte clar.

”Nu știm cum arată textul final al proiectului de lege, cu atât mai puțin cum va ieși el după dezbaterile parlamentare, dar nu cred că putem vorbi doar despre cei care au ajuns în instanțe. Având în vedere că s-a pus în discuție un moment T0 pentru tipurile de contribuabili enumerate, atunci se subînțelege că vor fi acoperite și alte situații, inclusiv cea a contribuabililor care nu au fost controlați fiscal sau cei care, deși controlați, nu au ajuns la un proces. Situațiile particulare pot fi extreme de variate, deci este important ca principiul care stă la baza acestui demers să fie corect explicat și reflectat în propunerea de lege. Probabil că, dacă va fi nevoie, autoritățile vor emite și o normă sau instrucțiuni de aplicare a acestei legi”, a declarat Dan Bădin pentru cursdeguvernare.ro

Realitatea din spatele unei acțiuni de PR


Anunțată din senin, măsura pare, la prima vedere, în favoarea contribuabililor. La o privire atentă, se poate constata că intervenția legislativă va avea ca efect simpla renunțare la veniturile impuse prin decizii arbitrare ale inspectorilor de Fisc. Practic, prin lege se revine, temporar, la normalitate.

Surse participante la discuțiile purtate la Ministerul de Finanțe cu reprezentanți ai companiilor private specializate în materie fiscală au oferit cursdeguvernare.ro detalii ale discuțiilor care au demarat pe marginea subiectului în luna aprilie.

Problema cea mai delicată cu care se confruntă Fiscul este cea a retratării profesiilor liberale, acest proiect încercând de fapt să rezolve chestiunea care a generat proteste vehemente la adresa practicilor ANAF.

Potrivit surselor citate, proiectul final nu a fost prezentat participanților la discuții însă, în esență, acesta ar urma să aducă o oarecare clarificare în ceea ce privește definiția activităților independente. Persoanele care realizează venituri din acest tip de activități vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe stabilite de Finanțe.

Intenția Ministerului de Finanțe este confirmată și de Dan Bădin, Partener coordonator Servicii fiscale și juridice Deloitte, care a declarat pentru cursdeguvernare.ro:
”Așa cum a reieșit încă de la publicarea proiectului de Cod Fiscal, există mai multe modificări în această zonă întrucât se intenționează oarecum o aliniere a taxării veniturilor din muncă cu cele din activități independente. Pe de altă parte, criteriile de “dependență” prevăzute de Codul Fiscal vor fi eliminate (la fel și excepția expresă de la recalificarea profesiilor liberale, cum s-a văzut în recentele propuneri de modificare a normelor) și se vor introduce criterii de “independență” care vor trebui îndeplinite (majoritar, nu cumulativ) de orice persoană care desfășoară o activitate independent – indiferent dacă vorbim de o activitate comercială, de o profesie liberă sau de cesiunea unui drept de autor. Așadar, probabil că acest moment T0 va însemna nu numai o iertare a trecutului, dar și intrarea în vigoare a noilor reguli, așa cum transpar din propunerea de Cod Fiscal.”

Până la 1 iunie, în funcție de noile criterii, agenții economici care consideră că nu vor îndeplini aceste criterii pot renunța la veniturile din activitatea independentă pentru a trece la contracte de muncă. Cei care insistă să păstreze vechea relație contractuală își vor asuma, indirect, și posibilitatea ca fiscul să retrateze veniturile realizate.

În legătură cu ”victimele colaterale”, proiectul nu aduce nicio veste bună șoferilor, celor care realizează venituri din drepturi de autor sau celor cărora li se cere regularizarea CASS.

Pe scurt, diurnele șoferilor vor fi impozitate și în viitor, iar contribuțiile la asigurările sociale de sănătate vor fi calculate tot raportat la salariul minim brut pe țară, chiar dacă veniturile realizate sunt mai mici decât respectivul plafon.

O altă eroare care nu se corectează este cea recent introdusă de Ordonanța 8/ 2015, care prevede că un agent economic nu poate să recupereze contravaloarea amenzilor achitate ANAF în situația în care instanțele de judecată anulează dispozițiile inspectorilor de fisc.

Fiscul și seria de acțiuni controversate

  • ANAF a suspendat săptămâna trecută emiterea deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute. La acest capitol, un exepmplu din viața reală: pentru dividende SIF în sumă de 8 lei, neridicate, ANAF a emis impunerea sumei de 468 lei.
  • În februarie, ANAF a trimis decizii de plată a CAS câtorva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care primeau alocaţiile pe card.
  • Începând din septembrie 2014, inspectorii de Fisc au început să retrateze veniturilor obținute de medici și farmaciști, profesii liberale în esență cărora ANAF le respinge această calitate în baza unui ordin intern al vicepreședintelui Florin Tunaru.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. NOI ROMANI CAND VOM FOLOSI RATIUNEA si LOGICA IN ACTUL DE GUVERNARE pentru binele tarii, CA IN POLITICA E DESTUL DE GREU DE PUS ACEASTA PROBLEMA, daca nu cumva e imposibil??????????????
    Joe Hockey, ministrul australian al Trezoreriei, a anunţat că Guvernul va introduce o taxă îndreptată împotriva a 30 de multinaţionale, pe care nu le-a nominalizat însă dar despre care a spus că „sunt evidente”.
    Hockey a menţionat că „marile corporaţii mută profitul făcut în Australia departe de această ţară, în paradisuri fiscale sau în jurisdicţii cu taxe mici”. Legea prezentată de ministru drept „prima de acest fel la nivel mondial” va fi introdusă marţi în Parlament.
    Giganţii IT Google, Apple şi Microsoft sunt printre firmele frecvent acuzate de transferul profiturilor realizate local în diverse state cu regim fiscal mai prietenos.
    Presa internaţională notează că, prin iniţiativa taxei de penalizare pentru astfel de companii, Australia se alătură Marii Britanii, în legislaţia căreia există deja taxarea pentru cei care încearcă să evite prin externalizare impozitarea profitului.
    Ministrul Hockey susţine însă că textul australian merge „mult mai departe” decât actuala legislaţie britanică. Se estimează că proiectul, odată adoptat de Parlament, va intra în vigoare la începutul anului viitor.
    Declaraţia oficialului vine cu o zi înainte de publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru următorul an financiar şi a politicii fiscale multi-anuale.
    O mare parte din veniturile bugetului australian provine din concesiunile miniere pentru exploataţiile de fier sau cărbune. Însă, conform Guvernului, scăderea preţului la minereul de fier a pus guvernul în faţa unor pierderi de venituri de miliarde de dolari. În ciuda acestui fapt, autorităţile spun că bugetul va înregistra un excedent.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. NOI ROMANI CAND VOM FOLOSI RATIUNEA si LOGICA IN ACTUL DE GUVERNARE pentru binele tarii, CA IN POLITICA E DESTUL DE GREU DE PUS ACEASTA PROBLEMA, daca nu cumva e imposibil??????????????
    Joe Hockey, ministrul australian al Trezoreriei, a anunţat că Guvernul va introduce o taxă îndreptată împotriva a 30 de multinaţionale, pe care nu le-a nominalizat însă dar despre care a spus că „sunt evidente”.
    Hockey a menţionat că „marile corporaţii mută profitul făcut în Australia departe de această ţară, în paradisuri fiscale sau în jurisdicţii cu taxe mici”. Legea prezentată de ministru drept „prima de acest fel la nivel mondial” va fi introdusă marţi în Parlament.
    Giganţii IT Google, Apple şi Microsoft sunt printre firmele frecvent acuzate de transferul profiturilor realizate local în diverse state cu regim fiscal mai prietenos.
    Presa internaţională notează că, prin iniţiativa taxei de penalizare pentru astfel de companii, Australia se alătură Marii Britanii, în legislaţia căreia există deja taxarea pentru cei care încearcă să evite prin externalizare impozitarea profitului.
    Ministrul Hockey susţine însă că textul australian merge „mult mai departe” decât actuala legislaţie britanică. Se estimează că proiectul, odată adoptat de Parlament, va intra în vigoare la începutul anului viitor.
    Declaraţia oficialului vine cu o zi înainte de publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru următorul an financiar şi a politicii fiscale multi-anuale.
    O mare parte din veniturile bugetului australian provine din concesiunile miniere pentru exploataţiile de fier sau cărbune. Însă, conform Guvernului, scăderea preţului la minereul de fier a pus guvernul în faţa unor pierderi de venituri de miliarde de dolari. În ciuda acestui fapt, autorităţile spun că bugetul va înregistra un excedent.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: