joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 august, 2019

Lucrările în domeniu ale profesorului Călin Cormoș sunt printre cele mai citate din lume.

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se află pe locul 7 în clasamentul mondial în domeniul cercetării tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, clasament ce cuprinde peste 700 de instituţii de cercetare din întreaga lume.

Potrivit unui comunicat al UBB transmis, miercuri, un profesor al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică a universităţii clujene ocupă primul loc în România şi locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu.

Performanțele UBB în acest domeniu sunt descrise într-un comunicat al universității, care prezintă un articol recent al publicaţiei Science of The Total Environment:

  • loc 7 la nivel mondial în domeniul de cercetare dedicat tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, Carbon Capture and Storage (CCS)
  • Profesorul Călin Cormoş, membru al Departamentului de Inginerie Chimică al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB, ocupă, în urma cercetărilor efectuate în perioada 1997-2017, primul loc în România şi locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu, având un număr total de 15 articole din domeniul CCS incluse în această analiză şi 340 de citări.

În Top 10 se află instituţii şi institute de cercetare din:

  • SUA (4)
  • Marea Britanie (2)
  • China (1)
  • Germania (1)
  • Olanda (1)
  • România (1).

Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, arată în comunicat că prezenţa în acest clasament ştiinţific internaţional a grupului de grupul de cercetare condus de Călin Cormoş, ”este un fapt onorant pentru România”:

În plus, performanţa academică a profesorului Cormoş este una de excepţie, care face cinste UBB şi României.

În final, prin astfel de activităţi academice studenţii UBB din domeniu au acces la educaţie de calitate, iar societatea beneficiază direct din relaţia cu ştiinţa.


”Tehnologiile CCS reprezintă procese tehnologice ce constau în separarea CO2 provenit din surse mari industriale sau energetice staţionare, lichefierea acestuia şi transportul la o locaţie de stocare, injectarea lui în formaţiuni geologice stabile, izolate faţă de atmosferă, care permit depozitarea CO2 în condiţii de siguranţă pentru perioade lungi de timp. Potrivit specialiştilor în domeniu, CCS poate juca un rol esenţial în limitarea creşterii temperaturilor medii anuale la un nivel cu maxim 2 °C în plus faţă de nivelurile din perioada preindustrială. Din acest motiv, domeniul de cercetare CCS este considerat unul esenţial şi este într-o continuă dezvoltare, având implicaţii sociale, economice şi de mediu majore”, se mai arată în comunicatul UBB.

„Science of The Total Environment” este o publicaţie internaţională înfiinţată în anul 1972 unde apar texte legate de cercetarea ştiinţifică privind mediul înconjurător.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: