duminică

26 mai, 2024

13 septembrie, 2023

Rezultatele negative din industrie consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2023, faţă de primele şapte luni din 2022, producția industrială a scăzut cu 5,1%.

Datele INS relevă faptul că, în luna iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1%, din cauza rezultatelor din industria prelucrătoare (-3,1%) şi industria extractivă (-0,4%). La polul opus se situează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un salt de 4,4%, de la o lună la alta.


De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,6% faţă de luna precedentă, datorită industriei prelucrătoare (+0,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,6%.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,2%, ca urmare a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,3%) şi industriei prelucrătoare (-6%). Singura creştere a fost înregistrată de industria extractivă (+3,9%).

Raportat la aceeaşi perioadă de referinţă, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 5,3%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12%) şi industriei prelucrătoare (-5,5%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: