12 mai, 2023

Producția industrială a scăzut în T1 2023 cu 3.8% față de T1 2022, în serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 4,6%, a comunicat vineri Institutul Național de Statistică.

Scăderea din primul trimestru, raportat la același trimestru din 2022, de 3,8% a fost cauzată de scăderea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-13,5%) şi industriei prelucrătoare (-2,3%). Singura care a crescut a fost industria extractivă a crescut cu 1,7%.

Reducția producției în industria prelucrătoare și cea producției și furnizării de energie corespunde cu restrângerea cererii în statele dezvoltate din UE, dar și la nivel global. Explicația e dată de dereglările lanțurilor de aprovizionare care de abia restabilite post-pandemie s-au destabilizat după declanșarea războiului din Ucraina, urmat de sancțiuni occidentale și inflația care a urmat.


Scăderea cererii este și o consecință a valului de majorări dobânzilor efectuate de băncile centrale în scopul reducerii presiunilor inflaționiste cu efect asupra consumului.

În luna martie din acest an, raportat la luna precedentă, februarie, producția industrială a crescut, atât ca serie brută, cu 13,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,2%.

Faţă de luna martie 2022, producţia industrială a scăzut cu 2,0% ca serie brută şi cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În luna martie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 13,1%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+15,7%) şi industriei extractive (+12,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,8%.


Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,2%, ca efect al creşterilor industriei extractive (+1,2%) şi industriei prelucrătoare (+1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,0%, ca urmare a scăderii înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-15,7%). Industria extractivă a crescut cu 2,6%, în timp ce industria prelucrătoare a rămas la acelaşi nivel.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai redusă cu 3,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-15,0%) şi industriei prelucrătoare (-1,6%). Industria extractivă a crescut cu 2,5%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: