Aproape 100 din medicamentele uzuale sau din cele esențiale în tratamentul cancerului, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice și gastrointestinale riscă să dispară de pe piața din România.
Printre ele se numără Adrenalina, Ampicilina, Amoxicilina, Diazepamul, Oxacilina sau Ranitidina, dar și Bleomicin și Cisplatin (ultimele două ,citostatice vitale în tratamentul a numeroase tipuri de cancer).
Motivul dispariției acestora, explică Asociația Producătorilor de Medicamente Generice, este taxa clawback, aplicată nu numai medicamentelor scumpe, de câteva mii de euro, ci și celor ieftine, care costă câteva zeci de lei.
Cele din urmă devin astfel nerentabile și sunt retrase de pe piață, chiar dacă ele sunt esențiale pentru tratarea unor boli grave.
Asociația atrage atenția că numărul medicamentelor cu risc de dispariție de pe piața autohtonă ar putea ajunge la câteva mii, dacă autoritățile nu iau măsuri:
„Taxa clawback a ajuns deja la 24.13 % în primul trimestrau al acestui an, față 19.86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15.62%, în primul trimestru al anului 2016.
Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preț al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor și farmaciilor, care devin fixe la un preț al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul pe medicamentele ieftine este considerabil mai mare.
De exemplu, taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei și este de abia 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei.
APMGR atrage atenția că producătorii de medicamente generice nu mai pot susține un consum de care nu sunt responsabili și care crește în special din cauza introducerii necondiționate pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovative„.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat săptămâna trecută că intenționează scutirea de la plata taxei clawback în cazul medicamentelor cu preț sub 15 sau 20 de lei, pentru ca tratamentele ieftine să nu dispară de pe piață odată cu introducerea unor molecule noi.
Până în septembrie, a anunțat aceasta, se va opera corecția prețurilor, astfel încât presiunea taxei clawback, care va fi menținută, să scadă.
În paralel se lucrează la lista medicamentelor strategice: „Toate comisiile de specialitate au înaintat ministerului o listă cu medicamentele pe care le consideră de importanţă strategică, pe patologii, în funcţie de mai multe criterii, iar aceste medicamente strategice nu vor avea voie să lipsească de pe piaţa românească, deci suntem aproape gata şi cu acea listă”, a explicat ministrul Pintea.