Asociația americană a producătorilor de medicamente inovative din SUA- PhRMA, cere Biroului pentru Politici Comerciale (USTR) măsuri urgente împotriva statelor care limitează accesul acestor produse încalcă drepturile privind proprietate intelectuală.
USTR elaborează şi coordonează politicile SUA privind comerţul internaţional, bunurile şi investiţiile directe şi administrează negocierile cu alte ţări.
Solicitarea apare în Pharmaceutical Research and Manufactures of America (PhRMA) Special 301 Submission 2019, în care asociația îi solicită președintelui Donald Trump să intervină conform Secțiunii 301 a Acordului Comercial din 1974.
Principalele state vizate sunt Canada, Japonia, Korea și Malaezia, pentru care se cere includerea pe „lista neagră”, întrucât practică politici de limitare a prețurilor sau impun licențierea la intrarea pe piață, ceea ce îngrădește accesul medicamente americane pe piețele lor.
Printre statele de pe lista de supraveghere a situației (care conține 14 țări) se află și România, care nu este singurul membru UE ce a provocat nemulțumiri celor din PhRMA (Germania, Franța, Polonia, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda și Spania).
Despre aceste state europene, documentul înaintat Administrației Donald Trump menționează că „recurg la practici ce restricționează disponibilitatea medicamentelor inovative, care limitează accesul pacienților la tratamente inovative și care nu reușesc să recompenseze la adevărata lor valoare aceste medicamente”.
În cazul României se reproșează că mecanismul de stabilire a prețului prin care se ia în calcul coșul de referință ce cuprinde prețurile practicate de alte 12 state UE, un coș ce duce la cele mai scăzute prețuri din UE. „Acest sistem împovărător are ca rezultat unele din cele mai mici prețuri la medicamente din Europa, fapt care încurajează exportul paralel și duce la criza unor medicamente pe piața domestică”, acuză PhRMA.
De asemenea, mai precizează Raportul, bugetul pentru medicamente compensate nu ține cont de inflație, iar asta generează creșterea taxei clawback, „o taxă prin care producătorilor de medicamente li se cere să acopere întregul deficit al bugetului pentru medicamente compensate”.
Practicile acuzate în Raport provoacă pierderi uriașe industriei farmaceutice americane, în condițiile în care în acest sector se investesc în inovare mult mai mulți bani decât în alte industrii. Companiile americane de biofarmaceutice au investit în 2016 peste 90 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare.